Uutiset

Etelä-Afrikan presidentti joutui keskeyttämään huippukokouksen kotimaansa väkivaltaisten levottomuuksien takia.

Etelä-Afrikan vastoinkäymiset eivät suinkaan loppuneet siihen, että skandaalien ryvettämä presidentti Jacob Zuma saatiin vihdoin väistymään helmikuussa.

Maan tuore presidentti Cyril Ramaphosa joutui keskeyttämään osallistumisensa Kansainyhteisön kokoukseen Lontoossa ja palaamaan perjantaina kotiin väkivaltaisten protestien takia.

Luoteismaakunnassa keskiviikkona alkaneissa protesteissa on vaadittu työtä, asuintaloja, parempia teitä ja sairaaloita sekä korruption kitkemistä.

Levottomuudet ovat vakavimmat sen jälkeen kun Ramaphosa astui presidentin virkaan kaksi kuukautta sitten.

Hänen edeltäjänsä Jacob Zuman pakotti pois presidentin virasta oma puolue Afrikan kansankongressi ANC.Yhdeksän vuotta vallassa ollut Zuma ryvettyi pahoin erilaisissa skandaaleissa ja hän oli varsin epäsuosittu hahmo.

ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa siitä saakka kun rotuerottelu päättyi maasa vuonna 1994.

Investointien kannalta pahaan aikaan

Ramaphosa etsi Britannian vierailulla maalleen investointeja pyrkien vakuuttamaan, että maan olot ovat vakaat. Tuoreet levottomuudet tulivat hänelle siis pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Erityisesti investoijien huolena on ollut mahdollinen maareformi, jota äänestäjät ovat vaatineet kovaan ääneen. Ramaphosa teki Lontoossa parhaansa vakuuttaakseen, että Zimbabwen kaltainen väkivaltainen maiden haltuunotto ei ole mahdollista Etelä-Afrikassa.

Rotuerotteluhallinnon kaaduttua 1990-luvulla ANC-hallitus lievitteli valkoisten maanomistajien pelkoja säilyttämällä vallitsevat maanomistusolot. Etelä-Afrikkaa vaivaava suuri taloudellinen epätasa-arvo on johtanut kuitenkin suuriin mielenosoituksiin. Samaan aikaan mustan eliitin katsotaan hyötyneen taloudellisesti korruptiosta.

Ramaphosa on luvannut ”uuden aamunkoiton” korruption riivaamaan hallintoon.

New York Timesin mukaan poliisi ja syyttäjät ovat tutkineet useita korruptiotapauksia aikoen palauttaa valtion kirstuihin neljän miljardin dollarin edestä sieltä kadonneita varoja. Poliittiset johtajat ovat kuitenkin toistaiseksi päässeet pälkähästä.

Ramaphosa on yrittänyt parin kuukauden aikana nostaa Etelä-Afrikan taloutta parempaan kuntoon. Talouskasvu oli heikkoa ja työttömyys hyvin korkealla korruptiosyytösten vaivaamalla Zuman kaudella.

Bloomberg-uutistoimiston haastattelussa Ramaphosa sanoi etsivänsä 100 miljardin dollarin investointeja maan talouden saamiseksi kasvu-uralle.

Maakunnan pääministerin eroa vaadittiin

Luoteismaakunnan mielenosoittajat vaativat myös maakunnan pääministerin Supra Mahumapelon erottamista. Hän kuuluu Ramaphosan ANC-puolueeseen.

Etelä-Afrikan media kertoi poliisin käyttäneen kyynelkaasua protestien hajottamiseksi. Mielenosoittajat olivat sytyttäneet tuleen bussin, kivittäneen autoja ja pystyttäneet tiesulkuja palavilla autonrenkailla. Poliisi oli pidättänyt ainakin yhdeksän ihmistä.

Naapurimaa Botswana ilmoitti sulkeneensa rajanylityspaikat Etelä-Afrikan Luoteismaakuntaan.

Kansainyhteisö

Kansainyhteisö (engl. Commonwealth of Nations, aiemmin Brittiläinen kansainyhteisö) on Britannian ja sen entisten alusmaiden ja territorioiden muodostama yhteisö, johon kuuluu 53 jäsenmaata.
Kansainyhteisön valtionpäät tapaavat yleensä kahden vuoden välein, huippukokous on parhaillaan Lontoossa. Edellinen kokous vuonna 2015 oli Maltan Vallettalla.
Vuoden 2017 kokous jouduttiin perumaan, sillä se oli ollut määrä pitää Vanuatulla, jonka sykloni Pam tuhosi pahoin kahta vuotta aiemmin.
Kuningatar Elisabet on vedonnut Kansainyhteisön johtajiin, jotta hänen jälkeensä sen johtoon nimitettäisiin hänen poikansa prinssi Charles.
Yhteisön johtajuus ei ole periytyvää eikä se mene automaattisesti Walesin prinssille kuningattaren kuoltua.
Yhteisön johtajien odotettiin päättävän asiasta perjantaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti