Uutiset

Etelä-Korea ja Pohjois-Korea sopineet sodan lopettamisesta – muodollinen loppu Korean sodalle vielä tämän vuoden aikana

Koreiden johtajat ovat sopineet sodan muodollisesta lopettamisesta. Asiasta on määrä ilmoittaa tänä vuonna, 65 vuotta taistelujen päättymisen jälkeen, kertoo uutiskanava CNN. Rauhansopimuksen allekirjoittajiksi tarvitaan kuitenkin myös Kiina ja Yhdysvallat.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Koreoiden johtajat sopivat myös, että yhteisenä tavoitteena on niemimaan täydellinen ydinaseettomuus. Yhteiseen julkilausumaan kuuluu useita muitakin toimia jännitteiden vähentämiseksi.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ja Etelä-Korean demokraattisesti valittu presidentti Moon Jae-in kohtasivat historiallisessa huipputapaamisessa maita erottavalla rajalinjalla tänä aamuna. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suljetun Pohjois-Korean johtaja astui vihollismielisenä pitämänsä Etelä-Korean puolelle rajaa. Huipputapaaminen oli ensimmäinen maiden välillä vuosikymmeneen.

Aiemmat korkean tason tapaamiset on järjestetty Pohjois-Koreassa.

Koreoiden johtajat esittelivät tapaamisensa päätteeksi asiakirjan, jonka virallinen nimi on ”Panmunjomin julistus rauhasta, menestyksestä ja yhdistymisestä Korean niemimaalla”. Ilmoitusta edelsi sarja tapaamisia suljettujen ovien takana. Edeltäneen tunnin aikana Kim ja Moon olivat keskustelleen yksityisesti puolen tunnin ajan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti