Uutiset

Etelä-Korea: Pohjoisen Kimille ei näytä tapahtuneen mitään epätavallista

Kimin on epäilty olleen sydänleikkauksessa tai sitten hänen otaksutaan olevan eristyksissä koronaviruksen pelon vuoksi.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kuvattiin viimeksi 11. huhtikuuta tämän johtaman työväenpuolueen politbyroon kokouksen aikana Pjongjangissa. Kuva: epa08374708
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kuvattiin viimeksi 11. huhtikuuta tämän johtaman työväenpuolueen politbyroon kokouksen aikana Pjongjangissa. Kuva: epa08374708

Etelä-Korean viranomaiset kehottavat rauhallisuuteen mitä tulee Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin tilaan tai olinpaikkaan. Kimin on epäilty olevan sairas tai eristyksissä koronavirukseen liittyvien huolien vuoksi. Soulista kerrottiin, että sieltä ei ole havaittu mitään epätavallisia liikkeitä Pohjois-Koreassa.

Etelä-Korean yhdistymisministeri Kim Yeon-chul sanoi sunnuntaina, että hallituksen tiedusteluviranomaiset sanovat varmuudella, että mitään epätavallista ei näyttäisi olevan tapahtumassa.

Huhut ja spekulaatiot Pohjois-Korean johtajan terveyden tilasta alkoivat kun hän ei esiintynyt julkisuudessa maan keskeisenä juhlapäivänä 15. huhtikuuta eikä häntä ole nähty julkisuudessa sen jälkeenkään.

Etelä-Korean media kertoi viime viikolla, että Kim on saattanut olla sydänleikkauksessa tai sitten hän on eristyksissä uuden koronaviruksen välttämiseksi.

Ministeri Kim epäili tietoja leikkauksesta, sillä hänen mukaansa kyseisellä sairaalalla ei ollut mahdollisuuksia suorittaa tällaista leikkausta.

”Kim ei ole työskennellyt normaalisti”

Etelä-Korean parlamentin ulkoasioiden ja yhdistymisen komitean puheenjohtaja Yoon Sang-hyun sanoi kuitenkin maanantaina asiantuntijoille, että Kim Jong-unin poissaolo julkisuudesta tarkoittaa, että ”hän ei ole työskennellyt normaalisti”.

– Meillä ei ole yhtään raporttia siitä, että hän olisi tehnyt normaalisti poliittisia päätöksiä 11. huhtikuuta jälkeen, minkä vuoksi otaksumme, että hän on joko sairas tai eristyksissä koronavirushuolien vuoksi, Yoon sanoi Reutersin mukaan.

Pohjois-Korea on sanonut, että siellä ei havaittu koronavirusta. Jotkut kansainväliset asiantuntijat kuitenkin epäilevät tätä.

Pohjois-Korean valtiollinen media ei maanantaina näyttänyt uusia kuvia Kimistä tai kertonut, missä hän on.

Kim näyttäisi olevan Wonsanissa

Siellä kuitenkin kerrottiin, että johtaja oli lähettänyt onnitteluviestin työntekijöille, jotka rakentavat turistikohdetta Wonsanissa, missä jotkut Etelä-Korean mediaraportit kertovat hänen saattavan oleskella.

Viime viikolla julkistetut satelliittikuvat näyttivät Kimin erikoisjunan mahdollisesti olevan Wonsanin rautatieasemalla.

Etelä-Korean pesidentin Moon Jae-inin johtava ulkopoliittinen neuvonantaja Moon Chung-in sanoi yhdysvaltalaiselle uutissivustolle, että ”Kim Jong-un on elossa ja voi hyvin. Hän on oleskellut Wonsanin alueella 13. huhtikuuta tähtien. Emme ole havainneet mitään epäilyttävä liikehdintää”.

Pohjois-Korean valtiollinen media kertoi viimeksi Kimin olinpaikasta 11. huhtikuuta, kun hän oli tapaamisessa.

Kimin uskotaan olevan 36-vuotias. Hän katosi valtiollisesta mediasta yli kuukaudeksi vuonna 2014 ja myöhemmin hänet näytettiin televisiossa kävelevän ontuen.

Uusimmat

Fingerpori

comic