Uutiset

Etiopia ja Eritrea sopivat suhteiden normalisoinnissa – taustalla noin 20 vuoden vihanpito

Etiopian ja Eritrean johtajat ilmoittivat sunnuntaina normalisoivansa suhteensa. Maiden on tarkoitus avata uudelleen suurlähetystöt. Maiden lämmenneet suhteet ovat Reutersin mukaan seurausta Etiopian uuden uudistusmielisen pääministerin Abiy Ahmedin rauhanaloitteesta, joka voi muuttaa tilannetta koko Afrikan sarven alueella, sillä se päättää vuosikymmenten vihanpidon maiden välillä.

Etiopia ja Eritrea olivat vannoutuneita vihamiehiä kaksi vuosikymmentä. Niiden välillä vuosina 1998–2000 käyty sota oli verinen ja siinä kuoli ainakin 70 000 ihmistä. Tämän jälkeen maiden välillä on ollut kiistoja ja ne ovat myös tukeneet toistensa maissa hallintoa haastavia tahoja.

Tämä oli kuitenkin vain muisto sunnuntaina. The Washington Post -lehti kertoo, että Eritrean presidentti Isaias Afwerki oli vastassa Abiya ja he halasivat toisiaan ja nauroivat matkalla tarkistamaan kunniavartiota.

Suhteiden lämmennyt sävy näkyi myös Eritrean paikallistelevision lähetyksessä, jossa hymyilevät valtionpäämiehet tekivät historiaa ja ilmoittivat, että maiden väliset suhteet palaavat normaaliksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti