Uutiset

Etiopian turmakoneen kanssa samanlaisia koneita pantiin lentokieltoon

Turman syy epäselvä, onnettomuuskoneen mustat laatikot löydettiin
Boeingin hahmotelma 737 MAX 8 -matkustajalentokoneesta Boeingin väreissä. Samanlainen Ethiopian Airlinesin kone syöksyi sunnuntaina maahan pian nousun jälkeen. Kuva: BOEING HANDOUT
Boeingin hahmotelma 737 MAX 8 -matkustajalentokoneesta Boeingin väreissä. Samanlainen Ethiopian Airlinesin kone syöksyi sunnuntaina maahan pian nousun jälkeen. Kuva: BOEING HANDOUT

Etiopian tuhoisan lentoturman selvittely jatkui maanantaina. Turmakoneen omistanut Ethiopian Airlines kertoi, että koneen lentotietoja ja ohjaamokeskusteluja tallentavat mustat laatikot oli löydetty. Niiden toivotaan antavan tietoa onnettomuuden syistä.

Addis Abebasta Nairobiin matkalla ollut Boeingin 737 MAX 8 -tyyppinen matkustajakone syöksyi sunnuntaina maahan pian nousun jälkeen. Koneessa oli 157 ihmistä, jotka kaikki kuolivat. Ethiopian Airlines -yhtiön johtaja Tewolde GebreMariam kertoi, että koneen lentäjä oli ilmoittanut lennonjohdolle ongelmista ennen turmaa, ja oli halunnut kääntyä takaisin lähtökentälle.

Turman jälkeen etiopialaisyhtiö pani toistaiseksi lentokieltoon kaikki turmakoneen kanssa samantyyppiset koneet.

–  Tässä vaiheessa emme voi jättää huomiotta mitään syytä turmaan. Emme myöskään voi lähteä arvuuttelemaan mitään, koska kansainvälinen ohjeistus vaatii meitä odottamaan tutkimusten tuloksia, GebreMariam perusteli BBC:n mukaan.

Indonesiassa tapahtui lokakuussa lento-onnettomuus, joka muistutti Etiopian turmaa. Lion Air -yhtiön Boeingin 737 MAX 8 -kone putosi sekin vain lyhyen ajan kuluttua noususta. Kaikki koneessa olleet 189 ihmistä kuolivat.

 

Koneet jäävät maahan Aasiassa

 

Useat maat kertoivat maanantaina kieltävänsä Boeingin 737 MAX 8 -konetyypin käytön. Kiinassa, Indonesiassa ja Etelä-Koreassa päätettiin pitää koneet maassa. Kaikki lentoyhtiöt eivät kuitenkaan nähneet varotoimea tarpeelliseksi, vaan jatkoivat lentoja.

Muun muassa Oman Air, Flydubai ja Turkish Airlines -lentoyhtiöt kertoivat jatkavansa koneiden käyttöä normaalisti.

Boeing 737 MAX -koneperheeseen kuuluvat 7-, 8-, ja 9-mallit ja tuleva 10-malli. Valmistaja mainostaa verkkosivuillaan, että 737 MAX -sarja on yhtiön historian ripeimmin myyty konemalli. Sitä on tilattu yli 5  000 kappaletta sadalle eri asiakkaalle.

Lentokiellot vaikuttivat välittömästi Boeingin osakekurssiin, joka syöksyi liki 12 prosentin laskuun ja vei mennessään koko Dow Jones -osakeindeksin punaiselle.

 

Pari minuuttia erotti kuolemasta

 

Tiettävästi vain yksi lennolle aikonut vältti kuoleman, koska ei päässyt koneeseen. Kansainvälisen jätehuoltojärjestön kreikkalainen johtaja Antonis Mavropoulos kertoi Facebookissa myöhästyneensä lähdöstä pari minuuttia.

–  Olin vihainen, kun kukaan ei auttanut minua pääsemään portille ajoissa, Mavropoulos kertoi.

Myöhästyttyään alkuperäiseltä lennolta hän hankki lipun myöhemmälle lennolle, mutta lentokenttähenkilökunta esti häntä nousemasta koneeseen. Mavropoulos kertoo, että sen sijaan hänet vietiin lentokentän poliisiasemalle.

–  Virkailija kehotti protestoimisen sijaan kiittämään Jumalaa, sillä olin ainoa matkustaja, joka ei noussut lennolle, Mavropoulos kertoo päivityksessään.

Lentokenttäviranomaiset selittivät, että he halusivat kuulustella miestä, koska hän oli ainoa lennolta pois jäänyt matkustaja.

–  He eivät voineet päästää minua menemään ennen kuin olivat varmistaneet henkilöllisyyteni ja selvittäneet, miksi en noussut kyytiin.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic