Uutiset

Etlan selvitys: talouden nousu jatkuu vielä, mutta rakentaminen jo taittumassa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ennustaa, että teollisuuden toimialojen ja palvelujen suhdannetilanne säilyy vielä tänä vuonnakin suhteellisen hyvänä. Ainoastaan rakentamisen osalta on jo ohitettu tämän suhdannekierron huippukohta.

Tämä käy ilmi Lännen Median saamasta Etlan tuoreesta toimialakatsauksesta.

-Ennusteessamme on positiivinen viritys. Viime viikkoina tosin kansainvälisen talouden tilanteeseen on tullut riskejä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Lehmus tarkoittaa Italian uuden hallituksen talouslinjausten tuomaa epävarmuutta euromaille ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esittämien kaupan rajoitustoimien vaikutuksia kansainväliseen talouteen.

Etlan julkistaa tänään toimialakatsauksen, joka perustuu sen maaliskuussa julkistaman suhdanne-ennusteen aineistoihin. Katsaus kertoo yleistä suhdanne-ennustetta yksityiskohtaisemmin eri toimialojen näkymistä. Toimialakatsaus kattaa teknologiateollisuuden, metsäteollisuuden, kemian- ja elintarviketeollisuuden, tekstiili-, vaate-, nahka- ja kenkä- teollisuuden sekä rakentamisen ja yksityisen palvelusektorin.

Maaliskuussa julkaistussa ennusteessaan Etlan arvio oli, että koko teollisuuden tuotos kasvaa tänä vuonna 4,3 prosenttia ja hidastuu vain hieman, 4,1 prosenttiin ensi vuonna. Monet teollisuudenalat saavuttavat tänä vuonna vuoden 2008 finanssikriisiä edeltävän 2000-luvun korkeimman tuotannon tason.

-Suomi pääsi mukaan hieman myöhässä kansainväliseen talouskasvuun, mikä tarkoittaa, että suhdannenousu saattaa jäädä tavanomaista lyhyemmäksi. Suomen hintakilpailukyky on kuitenkin hyvä suhteessa keskeisiin kilpailijamaihin ja palkkaratkaisujen perusteella paranee edelleen, sanoo Lehmus.

Se, kuinka pitkään hyvä suhdanne kestää, riippuu siis enemmän muista kuin suomalaisista itsestään. Mitä tapahtuu USA:ssa, saako Italian hallitus talouspolitiikallaan euroalueen epävarmuuden tilaan?

-Jos suhdannekäänne tulee, se näkyy ensimmäisenä teollisuudessa, koska se on vientiriippuvainen, sanoo Lehmus.

Viime aikojen vauhti on kuitenkin ylöspäin. Etlan toimialakatsauksen mukaan metalli- ja paperiteollisuuden kasvu on ollut nopeampaa kuin EU-maissa keskimäärin ja jatkuu vielä ensi vuonnakin.

Jopa elintarviketeollisuuden kannattavuuden odotetaan hieman paranevan ja viennin kasvavan vuonna 2019 jonkin verran, tosin hitaammin kuin kansainvälinen vientikysyntä.

Kiinnostavaa on vuosia lähes nollakasvussa ollut kaupan palaaminen kasvu-uralle. Kaupan arvonlisäyksen kasvutahti tosin hidastuu tänä vuonna vajaaseen kolmeen prosenttiin ja reiluun kahteen prosenttiin ensi vuonna. Kehitystä tukee ostovoiman kasvu.

-Jos kansainvälisestä taloudesta tulee shokkia, palvelut kannattelevat kasvua kotitalouksien ostovoiman kautta, sanoo Lehmus.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan vahvaa kehitystä tukee niin ikään kotitalouksien hyvin kehittyvä reaalinen ostovoima sekä kansainvälisen matkailun kasvu. Toimialan tuotos kasvaa tänä vuonna vajaat kolme prosenttia ja ensi vuonna vajaat kaksi prosenttia. Hotellien korkea käyttöaste on tukenut investointeja ja tuo alalle lisäkapasiteettia lähivuosina, Etlan toimialakatsauksessa todetaan.

-Vaikka historiassa on nähty tätä suurempiakin kasvunumeroita, suhdannekehitys on melko hyvä ottaen huomioon Suomen väestörakenteen heikkenemisen, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Ennustajissa
on eroa

Taloudellisten tutkimuslaitosten, elinkeinoelämän ja palkansaajien järjestöjen ohella suhdanne-ennusteita tekevät pankit sekä valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki.
Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi säännöllisesti suhdanne-ennusteiden osuvuutta. Viimeksi se vertaili valtiovarainministeriön ja neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen ennusteiden luotettavuutta.
”Valtiovarainministeriö ja Etla läpäisivät eniten luotettavuustestejä, kun tarkasteltiin budjettivuosien (1976–2016) bkt:n kasvu-, työttömyysaste- ja inflaatioennusteita. Molemmat läpäisivät 13 testiä 15:stä,” oli VTV:n arvio.
Virheitäkin sattuu. VTV:n mukaan esimerkiksi vuosina 2013–2015 kaikki yliarvioivat Suomen talouskasvua. Vuoden 2016 jälkeen puolestaan on todettu, että kaikki aliarvioivat talouskasvua vuoden 2017 osalta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic