Uutiset

EU alkaa koordinoida jäsenmaiden läsnäoloa merialueilla

Kaikkonen: Suomi suhtautuu myönteisesti merellisen turvallisuuden kehittämiseen. EU:n puolustusministerit tapasivat torstaina Helsingissä epävirallisessa ministerikokouksessa.
EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kävivät muiden EU:n puolustusministerien kanssa ensimmäistä kertaa keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksista puolustus- ja turvallisuuskysymyksiin. Kuva: KIMMO BRANDT
EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kävivät muiden EU:n puolustusministerien kanssa ensimmäistä kertaa keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksista puolustus- ja turvallisuuskysymyksiin. Kuva: KIMMO BRANDT

EU alkaa koordinoida jäsenmaiden läsnäoloa merialueilla turvallisuuden lisäämiseksi.

Asiasta kertoivat puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini EU:n puolustusministerien epävirallisen Helsingin-kokouksen jälkeen.

– Koordinoitu läsnäolo tarkoittaisi kansallisten merivoimien vapaaehtoista kokoontumista yhteiseen komentoon ja esimerkiksi tietojenvaihtoa merivoimien tekemistä havainnoista ja liikkeistä, Mogherini kertoi.

Mogherini korosti, että kyse on ”kevyestä mekanismista”, eikä joukkojen yhdistämistä edellyttävästä sotilaallisesta operaatiosta.

Hankkeesta oli Mogherinin mukaan laaja yhteisymmärrys ministerikokouksen osallistujien välillä.

– Läsnäolo merialueilla on unionille strategisesti tärkeä kysymys turvallisuuden sekä talouden ja kaupankäynnin kannalta.

Iranin toimet Hormuzinsalmella lisäävät aloitteen painoarvoa

Merenkulun turvallisuus on viime vuosina heikentynyt merkittävästi, Mogherini arvioi.

Koordinoidun läsnäolon aloitteessa ei hänen mukaansa ole kyse yksittäisistä merialueiden tapahtumista esimerkiksi Hormuzinsalmella, vaan hankkeesta on alettu keskustella jo muutama kuukausi sitten.

Kaikkonen arvioi Lännen Medialle aiemmin viikolla, että tankkerien sabotoinnit ja kaappaukset Iranin edustalla Hormuzinsalmella ovat kuitenkin lisänneet hankkeen painoarvoa.

Keskustelua voi pitää Kaikkosen mukaan myös reaktiona Venäjän lisääntyneeseen läsnäoloon Itämerellä.

– Jännitteiden kasvu Itämerellä on yksi tekijä tässä kokonaisuudessa.

Kaikkonen: Suomi suhtautuu myönteisesti

Suomi suhtautuu Kaikkosen mukaan myönteisesti merellisen turvallisuuden edistämiseen.

– Poliittista harkintaa Suomessa ei ole vielä käyty, joten Suomen osallistumisen yksityiskohdista on liian aikaista sanoa, Kaikkonen totesi torstain kokouksen jälkeen.

Ennen kokousta Kaikkonen arvioi, että Suomesta tuskin lähetettäisiin yhteishankkeeseen merivoimien aluksia.

– Todennäköisemmin esimerkiksi miehistön jäseniä, Kaikkonen totesi.

Aloitteen kanssa voidaan edetä jo muutaman kuukauden päästä, Mogherini arvioi Helsingissä.

Ensimmäiseksi koordinoitua läsnäoloa voitaisiin hänen mukaansa kokeilla esimerkiksi Afrikan länsirannikolla Guineanlahdella, jossa on tapahtunut paljon merirosvousta.

– En kuitenkaan poissulje sitä, etteikö kohteena voisi tulevaisuudessa olla myös Hormuzinsalmi, Mogherini totesi.

Uusimmat

Fingerpori

comic