Uutiset

EU-eronsa kanssa kipuileva Britannia äänestää europarlamenttivaaleissa ensimmäisenä

EU-politiikka jää Britannian eurovaaleissa sivuseikaksi. Britit äänestävät tälläkin kertaa siitä, tulisiko maan lähteä unionista vai ei, sanoo tutkija.
Britannian europarlamenttivaalien näkyvimmän kampanjan vetänyt Nigel Farage puhui tiistai-iltana Brexit-puolueensa eurovaalitilaisuudessa Lontoossa. Kuva: ANDY RAIN / EPA
Britannian europarlamenttivaalien näkyvimmän kampanjan vetänyt Nigel Farage puhui tiistai-iltana Brexit-puolueensa eurovaalitilaisuudessa Lontoossa. Kuva: ANDY RAIN / EPA

Europarlamenttivaalit ovat täällä, ja heti ensimmäisenä äänestyspäivänä torstaina EU-edustuksestaan äänestävät EU-eroa tekevät britit.

– Eurovaaleihin käydään Britanniassa varsin vastahakoisissa tunnelmissa, sanoo Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen.

Eurovaalien järjestäminen roikkui Britannian yllä pitkään kysymysmerkkinä. Kun toukokuun alkupuolella kävi selväksi, ettei maa enää ehdi hyväksyä ajoissa parlamentin jo kolmesti hylkäämää EU-erosopimusta, hallitus myönsi lopulta Britannian osallistuvan vaaleihin.

– EU ei voinut ajautua tilanteeseen, jossa parlamentti ei olisi yhden maan osalta toimivaltainen. Niin kauan kuin Britannialla on erosopimus kirjoittamatta, se on jäsenmaa ja osallistuu myös vaaleihin, Miettinen sanoo.

Luvassa protestivaalit

Miettinen kuvailee Britannian eurovaaleja protestivaaleiksi, joissa kansalaiset ilmaisevat pettymystään kahta suurta valtapuoluetta, pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuoluetta ja oppositiojohtaja Jeremy Corbynin Labour-työväenpuoluetta kohtaan.

Nekin ovat Miettisen mukaan osallistuneet eurovaalikampanjointiin, mutta näkyvimmän kampanjan on tehnyt EU:ta koko uransa ajan vastaan taistellut europarlamentaarikko Nigel Farage.

Faragen tammikuussa perustama Brexit-puolue on nousemassa vaalivoittajaksi. Se ottaa BBC:n tekemän gallup-yhteenvedon mukaan 30 – 35 prosenttia äänistä.

– Jos voitamme, ei ole enää puhettakaan toisen brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä, Farage sanoi kaksi päivää ennen eurovaaleja puhuessaan kannattajilleen Lontoossa.

Valtapuolueet menettäneet suosiotaan

Brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien ja vihreiden kannatus on vaalipäivää lähestyttäessä noussut samaan aikaan kun valtapuolueiden kannatus on huvennut.

Liberaalidemokraateille povataan 15 prosentin ja vihreille noin 10 prosentin äänisaalista.

Labour on gallupien mukaan saamassa noin 20 prosenttia ja konservatiivit noin 10 prosenttia äänistä.

Britit ovat perinteisesti osallistuneet eurovaaleihin vaisusti, ja äänestysaktiivisuus on laskenut tasaisesti. Viime vaaleissa 2014 äänestysaktiivisuus noudatti EU:n keskiarvoa: 42 prosenttia briteistä äänesti.

Miettinen ennustaa brittien äänestysaktiivisuuden jäävän nyt 40 prosenttiin tai alle.

– Asetelma on ollut vaalien alla sellainen, että puolueet eivät kampanjoi EU:hun tai sen harjoittamaan politiikkaan liittyvistä kysymyksistä, vaan ainoastaan siitä, tulisiko Britannian lähteä nopeasti ja tehdä kova brexit vai pitäisikö sittenkin jäädä, Miettinen kuvailee.

Neljäs äänestys lähestyy

Brittimepeillä on EU-parlamentissa 73 paikkaa. Jollei Britannia ole saanut erottua EU:sta 1. heinäkuuta mennessä, sen uudet edustajat aloittavat työskentelyn EU-parlamentissa 2. heinäkuuta.

– Selvää on, että edustajat eivät tule istumaan kovin monessa sessiossa, Miettinen arvelee.

Britannian parlamentin alahuone äänestää neljännen kerran EU-erosopimuksesta kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Viime äänestyksessä May lupasi erota, jos sopimus menisi läpi. Tällä kertaa hän lupasi, että parlamentti saa äänestää uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä, jos se hyväksyy erosopimuksen.

Äänestys alkaa

Europarlamenttivaalit käydään 23.-26. toukokuuta.

Britannia ja Hollanti järjestävät eurovaalinsa ensimmäisinä. Maiden äänestyspäivä on torstai.

Suurimmassa osassa EU:ta, 21 maassa 28:sta, eurovaaliäänestys on sunnuntaina. Näin myös Suomessa.

Kourallinen maita järjestää äänestyksen perjantaina ja lauantaina.

Perjantaina äänestävät Irlanti ja Tsekki, jossa äänestetään myös lauantaina.

Lauantaina äänestävät Latvia, Malta ja Slovakia.

Ovensuukyselyjen ja ensimmäisten laskettujen äänten perusteella laskettu alustava vaalitulos julkaistaan, kun viimeisen maan eli Italian äänestys on sulkeutunut sunnuntaina puolenyön aikaan.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic