Uutiset

EU haluaa tupakka-askeihin turvaominaisuuksia – Osan näkee silmillä, osan toteamiseen tarvitaan laitetta

Sosiaali- ja terveysministeriö valitsi pakkauksiin viisi pakollista turvaominaisuutta. Vielä ei tiedetä, nostaako muutos tupakkatuotteiden hintaa.
Ensi vuoden toukokuusta lähtien Suomen markkinoilla myytävien savukkeiden vähittäismyyntipakkauksissa pitää olla viisi turvaominaisuutta.

Suomen markkinoilla myytävien tupakkatuotteiden pakkauksiin on tulossa viisi pakollista turvaominaisuutta, joilla tuotteen aitous voidaan todeta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että ne ovat ohutviivakuvio (giljoshipainatus), väriä vaihtava painoväri, ultraviolettisäteitä heijastamaton paperi, mikropainatus ja piilotetut turvakuidut.

Päätöksen taustalla on EU:n komission jäsenmaille asettama velvoite.

– Osan niistä näkee silmillä, osa vaatii jonkinlaisen laitteen, kertoo ministeriön asiantuntija Kari Kotilainen Lännen Medialle.

Turvaominaisuudet on lisättävä savukkeiden ja kääretupakan vähittäismyyntipakkauksiin 20.5.2019 ja muihin tupakkatuotteisiin 20.5.2024 lähtien. Niiden valvomisesta vastaavat viranomaiset.

Turvaominaisuuksien avulla halutaan ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa. Niistä on apua esimerkiksi silloin, kun selvitetään salakuljetuksia ja tuoteväärennöksiä.

– Viime vuonna Suomeen tuotiin Tullin tilaston mukaan kolme miljoonaa laitonta savuketta. Määrä vaihtelee vuosittain, Kotilainen kertoo.

Muutoksen kustannuksista ei ole vielä tietoa. Kotilaisen mukaan niihin vaikuttavat tuotantomäärät ja millaisia sopimuksia tupakkavalmistajat saavat tehtyä turvaominaisuuksia tekevien yritysten kanssa.

– Kauhean isoista summista per kappale ei puhuta, hän arvelee.

Kotilaisen mukaan jää nähtäväksi, nostaako muutos lopulta tupakkatuotteiden hintaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic