Uutiset

EU-huippukokouksen puheenjohtaja antoi uuden esityksen – EU-maat ovat koolla jo neljättä päivää, mutta saadaanko ratkaisua ollenkaan?

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi maanantaina olevansa vakuuttunut, että sopimus on mahdollinen.
Hollannin pääministeri Mark Rutte on ollut kokouksessa näkyvin aiemman tukipakettiesityksen vastustaja. Hänkin oli maanantaina kuitenkin jo tyytyväinen neuvottelujen edistymiseen. Kuva: epa08556511
Hollannin pääministeri Mark Rutte on ollut kokouksessa näkyvin aiemman tukipakettiesityksen vastustaja. Hänkin oli maanantaina kuitenkin jo tyytyväinen neuvottelujen edistymiseen. Kuva: epa08556511

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel esitti maanantai-iltana Brysselissä kokoustaville EU-johtajille uusia ratkaisuja, jotta elpymispaketin suhteen päästäisiin sopuun.

Maanantai-illan kompromissiesityksessä elpymispaketin avustuksena annettavan rahan määrää laskettiin 390 miljardiin euroon. Sunnuntain esityksen mukaan avustuksena maksettaisiin 400 miljardia euroa.

Sunnuntaina tiukan linjan Pohjois-Euroopan maat hylkäsivät ehdotuksen, koska avustusten määrää ei laskettu siinä tarpeeksi. Ne halusivat avustusten määrän tippuvan 350 miljardiin euroon.

Maanantaina huippukokouksen oli tarkoitus alkaa kolmelta Suomen aikaa, mutta sitä lykättiin useamman kerran. Lopulta kokous alkoi kello seitsemän Suomen aikaa.

Lykkäyksen tarkoituksena oli antaa lisäaikaa Michelille, jotta hän voi löytää kompromissiratkaisun. Michelin tuli päättää kuinka paljon rahaa EU maksaa avustuksina ja kuinka paljon lainoina, millaisia ehtoja tukipakettiin asetetaan ja minkä verran mikäkin maa pakettiin osallistuu.

– Tiedän, että viimeiset vaiheet ovat aina vaikeimpia, mutta mielestäni on tärkeää jatkaa työskentelyä, vaikka se olisi vaikeaa. Olen vakuuttunut siitä, että sopimus on mahdollinen, Michel sanoi Reutersin mukaan toimittajille.

Optimistista tunnelmaa

Pientä optimismia elpymispaketin syntymisestä oli maanantaina ilmassa, mutta ratkaisusta ei ole vielä alkuillasta mitään tietoa.

Kokouksessa on tarkoitus päättää elpymisrahastosta, jolla tuettaisiin koronaviruksen runtelemaa taloutta. Kokous jatkuu jo neljättä päivää.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on uutistoimisto Reutersin mukaan todennut maanantaina aiemmin, että neuvotteluissa on edistytty.

– Laadimme puitteet mahdolliselle sopimukselle eilen illalla pitkien neuvottelujen jälkeen, Merkel kertoi toimittajille saapuessaan neljänteen neuvottelupäivään.

– Tämä on edistystä ja antaa toivoa, että sopimukseen päästään tänään, Merkel sanoi Reutersin mukaan.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen suhtautui myönteisesti sopimuksen mahdollisuuksiin.

EU-johtajat hakevat kokouksessa sopua unionin elpymiskokonaisuudesta eli tulevasta rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027 ja sen yhteyteen tulevasta elpymisvälineestä. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Sopimukseen pääsemiseksi on kovia paineita, mutta on täysin auki, saadaanko kokouksessa aikaiseksi läpimenoon tarvittava 27 maan yksimielisyys.

Alun perin Euroopan komissio on ehdottanut elpymisrahaston suuruudeksi 750 miljardia euroa, josta 500 miljardia olisi suoria tukia ja 250 miljardia euroa lainoja.

Rutte ja Kurz tyytyväisiä edistymiseen

Jo perjantaina alkanut kokous on osoittautunut erittäin vaikeaksi. Alun perin kokouksen piti päättyä jo lauantaina, mutta EU-maiden johtajat jatkoivat neuvotteluja vielä maanantain vastaisena yönä.

Merkkejä edistymisestä on kuitenkin ilmassa. Hollannin pääministeri Mark Rutte kertoi maanantaina olevansa tyytyväinen EU:n talousuudistuksia koskeviin ehdotuksiin. Rutte on ollut kokouksessa näkyvin aiemman tukipakettiesityksen vastustaja.

Maanantaina aamulla Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että neuvottelut ovat olleet vaikeat, mutta hän on tyytyväinen neuvottelujen edistymiseen.

– Tiukat neuvottelut on tullut päätökseen ja voimme olla tyytyväisiä tämän päivän tulokseen. Jatkamme tänään iltapäivällä, Kurz kirjoitti Twitterissä.

Sen sijaan Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin hermot olivat jo ennen maanantain neuvottelujen alkamista koetuksella. Hän nimitti ”nuukia” valtioita ”ryhmäksi niukkoja, egoistisia valtioita, jotka katsovat asioita hyvin suppeasti omien etujensa kautta”, kertoo Reuters.

Oikeusvaltioperiaate aiheuttaa erimielisyyttä

Kiistaa on erityisesti elpymispaketin suuruudesta sekä lainojen ja suorien avustuksen suhteesta.

Erityisesti niin sanotun ”nuukan” nelikon maat Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta vaativat, että suorien tukien osuus tulisi olla pienempi kuin alkuperäisessä Euroopan komission ehdotuksessa.

Viikonlopun aikana myös Suomi on liitetty kansainvälisessä mediassa ”nuukaan” nelikkoon.

Erimielisyyttä on herättänyt myös rahastoon liitetty vaatimus oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Sen mukaan rahoitus voitaisiin jäädyttää sellaiselta maalta, joka ei noudata demokratian ja oikeusvaltion periaatteita.

Unkari ja Puola ovat vastustaneet oikeusvaltioperiaatteen liittämistä pakettiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic