Uutiset

EU-huippukokous jatkuu iltapäivällä – pientä optimismia elpymispaketin syntymisestä ilmassa

EU:n huippukokouksessa Brysselissä on tarkoitus päättää elpymisrahastosta, jolla tuettaisiin koronaviruksen runtelemaa taloutta.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapasin sunnuntaina Tšekin pääministerin Andrej Babisin, Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja Slovakian pääministerin Peter Pellegrinin Brysselissä. Kuva: FRANCOIS WALSCHAERTS / EPA
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapasin sunnuntaina Tšekin pääministerin Andrej Babisin, Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja Slovakian pääministerin Peter Pellegrinin Brysselissä. Kuva: FRANCOIS WALSCHAERTS / EPA

EU-maiden johtajat jatkavat neuvotteluja kello 15 Suomen aikaan elpymisrahastosta ja budjetista.

Perjantaina alkanut kokous on osoittautunut erittäin vaikeaksi. Alun perin kokouksen piti päättyä jo lauantaina, mutta EU-maiden johtajat jatkoivat neuvotteluja vielä maanantain vastaisena yönä.

Merkkejä edistymisestä on kuitenkin ilmassa. Hollannin pääministeri Mark Rutte kertoi maanantaina olevansa tyytyväinen EU:n talousuudistuksia koskeviin ehdotuksiin.

Rutte on ollut kokouksessa näkyvin aiemman tukipakettiesityksen vastustaja.

Maanantaina aamulla Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että neuvottelut ovat olleet vaikeat, mutta hän on tyytyväinen neuvottelujen edistymiseen.

– Tiukat neuvottelut on tullut päätökseen ja voimme olla tyytyväisiä tämän päivän tulokseen. Jatkamme tänään iltapäivällä, Kurz kirjoitti Twitterissä.

Oikeusvaltioperiaate aiheuttaa erimielisyyttä

Kokouksessa on tarkoitus päättää EU:n elpymisrahoituspaketista, jolla tuettaisiin koronaviruksesta kärsinyttä Euroopan taloutta.

Kiistaa on erityisesti elpymispaketin suuruudesta sekä lainojen ja suorien avustuksen suhteesta. Erityisesti niin sanotun ”nuukan” nelikon maat Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta vaativat, että suorien tukien osuus tulisi olla pienempi kuin alkuperäisessä Euroopan komission ehdotuksessa.

Viikonlopun aikana myös Suomi on liitetty kansainvälisessä mediassa ”nuukaan” nelikkoon.

Sunnuntaina Pohjois-Euroopan tiukan linjan maat hylkäsivät ehdotuksen, jossa suorien avustusten määrä oli tiputettu 400 miljardiin euroon. Heidän mukaansa avustusten määrä voi olla korkeintaan 350 miljardia euroa.

Alun perin Euroopan komissio on ehdottanut elpymisrahoston suuruudeksi 750 miljardia euroa, josta 500 miljardia olisi suoria tukia ja 250 miljardia euroa lainoja.

Erimielisyyttä on herättänyt myös rahastoon liitetty vaatimus oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Sen mukaan rahoitus voitaisiin jäädyttää sellaiselta maalta, joka ei noudata demokratian ja oikeusvaltion periaatteita.

Unkari ja Puola ovat vastustaneet oikeusvaltioperiaatteen liittämistä pakettiin.

Kunnianhimoinen paketti tavoitteena

Euroopan keskuspankin ranskalainen pääjohtaja Christine Lagarde kommentoi neuvotteluja sunnuntai-iltana uutistoimisto Reutersille. Lagarden mukaan EU-johtajien tulisi ennemmin laatia kunnianhimoinen paketti, kuin väkisin neuvotella huonompi kokonaisuus.

– Johtajien sopiman paketin pitäisi olla kunnianhimoinen kooltaan sekä sisällöltään, Lagarde kommentoi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel muistutti sunnuntaina EU-maiden johtajia, että yli 600 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja nyt on aika tehdä yhteistyötä. Hän vaati neuvottelijoita jatkamaan sinnikkäästi neuvotteluja, joita hän kuvasi ”mahdottomaksi tehtäväksi”.

Uusimmat

Fingerpori

comic