Uutiset

EU-johtajat keskustelivat Valko-Venäjän tilanteesta – Marin: "EU tulee asettamaan merkittävän määrän henkilöpakotteita"

Keskiviikkona iltapäivällä pidetyssä kokouksessa EU-johtajat päättivät asettaa pakotteita henkilöitä kohtaan, jotka ovat vastuussa väkivallasta Valko-Venäjällä. Suomea videokonferenssissa edustanut pääministeri Sanna Marin sanoi, että mahdollisten uusien vaalien on oltava sovittujen periaatteiden mukaiset.
Mielenosoittajat kokoontuivat lähelle Minskin traktoritehdasta tiistaina. EU on ilmoittanut tukevansa mielenosoitusten takia vangittujen vapauttamista. Kuva: epa08610566
Mielenosoittajat kokoontuivat lähelle Minskin traktoritehdasta tiistaina. EU on ilmoittanut tukevansa mielenosoitusten takia vangittujen vapauttamista. Kuva: epa08610566

EU-johtajat kokoontuivat keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan Valko-Venäjän tilanteesta. Kello yhdeltä Suomen aikaa alkaneessa videokonferenssissa Suomea edusti pääministeri Sanna Marin (sd.).

Yksi videotapaamisen aiheista oli pakotteet, joista tehtiin odotetusti päätöksiä.

– EU tulee asettamaan merkittävän määrän henkilöpakotteita sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka ovat vastuussa väkivallasta, sanoi Marin kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Valko-Venäjän 9. elokuuta järjestetyt presidentinvaalit voitti 26 vuotta vallassa ollut Alexandr Lukashenko. Oppositio ja ulkopuoliset vaalitarkkailijat pitävät tulosta väärennettynä. Poliisi on hajottanut yli kymmenen päivää jatkuneita mielenosoituksia, pidättänyt rauhanomaisiin protesteihin osallistuneita ja käyttänyt väkivaltaa.

Pakotteet tällä hetkellä ainoa konkreettinen keino

Viime perjantaina Eurooppa-neuvosto päätti aloittaa pakotteiden valmistelun yksityisille henkilöille, jotka ovat vastuussa presidenttivaalien jälkeisten mielenosoitusten väkivaltaisuuksista, mielenosoitusten tukahduttamista sekä presidentinvaalien tulosten väärentämisestä.

Marin kertoi, että tällä hetkellä pakotteet ovat se konkreettinen keino, jolla toivotaan olevan vaikutusta.

– Konkreettisena keinona tällä hetkellä ovat nämä yksittäisiin henkilöihin, jotka ovat syyllistyneet väkivallantekoihin, kohdistuvat pakotteet. Varmasti tilanteen osalta tullaan vastaisuudessakin käymään keskustelua ja tätä tilannetta seurataan huolestuneena.

Pääministeri Marin ei vielä eritellyt, ketkä ovat ne yksittäiset henkilöt, joille sanktioita annetaan.

EU ja Suomi vaativat mielipidevankien vapauttamista

Pakotteiden toivotaan vievän läpi EU:n viesti vapaiden ja reilujen vaalien merkityksestä.
Marin totesi tiedotustilaisuudessa, että Valko-Venäjän vaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä, eivätkä Etyjin vaalitarkkailujärjestön kriteereitä, eivätkä täten olleet vapaat ja oikeudenmukaiset.
– Mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti. Mukaan lukien Etyjin kansainvälinen vaalitarkkailu.

 


”Meidän tulee vedota vahvasti Valko-Venäjän viranomaisiin väkivallan käytön välttämiseksi ja mielenosoitusten aikana pidätettyjen ja aiemmin vangittujen poliittisten vankien vapauttamiseksi.”


 

Lisäksi Marin sanoi, että EU tukee vapaan tiedonvälityksen merkitystä ja sanoi, että vapaalla medialla on tärkeä rooli kriisin ratkaisemisessa.

EU vaatii mielipidevankien vapauttamista. Marin kertoi, että Suomi on samoilla linjoilla. Suomi korostaa EU:n yhteisiä linjauksia.

– Meidän tulee vedota vahvasti Valko-Venäjän viranomaisiin väkivallan käytön välttämiseksi ja mielenosoitusten aikana pidätettyjen ja aiemmin vangittujen poliittisten vankien vapauttamiseksi.

Ei keskustelua Venäjän roolista

Venäjän roolista Valko-Venäjän tilanteessa ja sen ratkaisussa ei Marinin mukaan käyty laajempaa keskustelua Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

– Ymmärrämme, että Valko-Venäjä ei elä tyhjiössä. Tietenkin Euroopan unioni pyrkii vaikuttamaan tämän tilanteen rauhanomaiseen ratkaisuun. Venäjän asemasta ei käyty tämän kokonaisuuden osalta kovinkaan paljon keskustelua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti puhelimessa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä ja Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia ulkomaiden sekaantumisesta Valko-Venäjän sisäisiin asioihin, uutisoi Reuters.

Venäjä on tarjonnut Lukashenkolle sotilaallista apua. Reutersin mukaan EU-kokouksen alla lennonvalvonta huomasi Venäjän hallituksen koneen lentäneen Valko-Venäjälle ja takaisin kuljettaen korkeatasoisia hallituksen virkamiehiä, mukaan lukien Venäjän federaation turvallisuuspalvelun johtajaa.

Valko-Venäjän tilanteen lisäksi Eurooppa-neuvosto pui kokouksessa lyhyesti kasvavia jännitteitä itäisellä Välimerellä ja keskusteli Malin tilanteesta.

Artikkeli päivitetty kauttaaltaan 19.8.2020 18.16

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti