Uutiset

EU-johtajat täyttävät unionin huippuvirkoja maraton-kokouksessa

Vaatimukset poliittisten ryhmien, alueellisen tasapainon sekä sukupuolten tasa-arvon kesken mutkistavat virkojen täyttöä.
Alankomaiden Frans Timmermans oli kokouksen alkaessa tuorein ehdokas Euroopan komission johtoon. Kuva: OLIVIER HOSLET
Alankomaiden Frans Timmermans oli kokouksen alkaessa tuorein ehdokas Euroopan komission johtoon. Kuva: OLIVIER HOSLET

Euroopan unionin valtionpäämiehet jatkoivat neuvottelua unionin huippuvirkojen täyttämisestä yön yli, toistaiseksi tuloksetta.

Poliitikot ovat kokoontuneet ylimääräiseen EU:n huippukokoukseen Brysseliin. Sunnuntaina alkanut tapaaminen on kolmas yritys löytää sopu unionin merkittävistä johtajista seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Kokouksessa Saksa, Ranska ja Espanja ovat tukeneet Euroopan komission tulevaksi puheenjohtajaksi alankomaalaista Frans Timmermansia. Hän on nykyisen komission varapuheenjohtaja. Itäisen Euroopan maat, kuten Puola ja Unkari, ovat vastustaneet ehdotusta.

– Tällä hetkellä ei ole sopimusta, Italian pääministeri Giuseppe Conte totesi toimittajille ennen aamiaistilaisuutta maanantaina.

Yön yli jatkuneen kokouksen aikana Eurooppa-neuvoston väistyvä puheenjohtaja Donald Tusk on etsinyt kompromissia kahdenkeskisissä neuvotteluissa. Reutersin lähteiden mukaan Timmermansin asema on vahvistunut maanantaiaamupäivään mennessä.

Parlamentin suurin puolue vastahangassa

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin oma puolue, Euroopan kansanpuolue EPP, on vastustanut sosiaalidemokraatti Timmermansin nimitystä. EPP on ajanut komission puheenjohtajaksi omaa kärkiehdokastaan Manfred Weberiä.

Merkelin tukemassa ehdotuksessa saksalainen Weber nostettaisiin Euroopan parlamentin puhemieheksi.

– Valtaosa EPP:hen kuuluvista pääministereistä vastustaa sitä, että luopuisimme (komission) puheenjohtajuudesta näin helposti, Irlannin pääministeri Leo Varadkar totesi kokouksessa toimittajille.

EPP oli suurin puolue keväällä järjestetyissä europarlamenttivaaleissa, mutta puolueella ei ole parlamentissa enemmistöä, ja se menetti kannatustaan viime vaaleista. Sosiaalidemokraattinen S&D oli vaalien toiseksi suurin puolue.

EPP:n asemaa on heikentänyt myös kritisointi kärkiehdokasmenettelyä vastaan.

Komission puheenjohtajan lisäksi avoinna kokouksessa etsitään ulko- ja turvallisuusasioista vastaavan korkeaa edustajaa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajaa. Keskuspankin pääjohtajaksi on suomalaisista arvuuteltu Erkki Liikasta tai Olli Rehniä. Molemmat ovat aiemmin työskennelleet EU:ssa komissaareina talouteen liittyvissä tehtävissä.

Kokouksesta tihkuneiden tietojen mukaan pääjohtajan nimitys saattaa kuitenkin jäädä toiseen kertaan.

Macron ajaa naisia johtopaikoille

Komission uuden puheenjohtajan valinta vaatii taakseen 72 prosenttia jäsenmaista, jotka edustavat vähintään 65 prosenttia unionin väestöstä.

Valintaa mutkistavat myös vaatimukset eri alueiden sekä sukupuolten tasa-arvon huomioinnista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ajaa neljän huipputehtävän jakamista kahden miehen ja kahden naisen kesken.

Naisista ehdolle komission johtoon on nostettu muun muassa tanskalaiskomissaari Margrethe Vestager, Maailmanpankin bulgarialainen toimitusjohtaja Kristalina Georgieva sekä Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde. Maanantaiaamun tietojen mukaan Georgieva olisi vahvoilla Eurooppa-neuvoston johtoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti