Uutiset

EU-komissaarin mukaan Eurooppa tarvitsee lähivuosina 10–20 jättikokoista akkutehdasta – Suomella on pullat hyvin uunissa

Eurooppaan tulee rakentaa lähivuosina 10–20 jättikokoista akkutehdasta, EU:n energiaunionista vastaava komissaari Maroš Šefčovič
sanoi perjantaina Brysselissä.

Šefčovičin mukaan Euroopan akkumarkkinoiden ennustetaan kasvavan 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

-Haluammeko jättää tämän kansainvälisille kilpailijoillemme, Šefčovič kysyi.

Akkujen kysynnän odotetaan kasvavan voimakkaasti, kun sään mukaan vaihteleva uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy ja liikenne sähköistyy.

Eurooppalainen teollisuus on parhaillaan tiivistämässä yhteistyötään kilpailukykynsä varmistamiseksi.

Šefčovič on aiemmin verrannut tilannetta lentokoneteollisuuteen, jossa eurooppalaiset yritykset eivät 1960-luvulla olleet kyllin suuria kilpaillakseen amerikkalaisia vastaan ennen kuin eri maiden toimijat yhdistivät voimansa ja perustivat Airbusin.

Euractiv-verkkolehden mukaan Šefčovič ei odota, että akkuteollisuuteen perustetaan Airbusin kaltaista monikansallista konsortiota, vaan ennemminkin useita alueellisia osaamis- ja tuotantokeskittymiä.

Šefčovičin mukaan Euroopassa on lähes kaikkea, mitä teollisuudenala tarvitsee: vahvaa tutkimusta, arvoketjuun kuuluvia menestyviä yrityksiä, kokemusta kierrätyksestä, osaavaa työvoimaa, sekä poliittista, hallinnollista ja rahoituksellista selkänojaa investoinneille.

TeslankuuluisanGigafactoryn kokoluokkaa olevan akkutehtaan rakentaminen maksaa Šefčovičin mukaan karkeasti miljardi euroa, joten 20 eurooppalaisen akkutehtaan rakentaminen vaatisi noin 20 miljardin euron investoinnit.

Šefčovičin mukaan kasvun täytyy lähteä liikkeelle teollisuuden yhteistyönä, koska tavoiteltu tuotanto on niin mittavaa ja se täytyy rakentaa nopeasti. Komission, Euroopan investointipankin ja jäsenmaiden tulee tukea teollisuutta omalla yhteistyöllään, Šefčovič hahmotteli.

Suomessa etenkin Vaasan seutu on kehittänyt valmiuksiaan ottaa vastaan suuri akkutehdasinvestointi. Lisäksi ainakin Kotkan–Haminan-seudulla hamutaan Teslan tai jonkin muun toimijan akkutehdasta alueelle.

Pohjolan ensimmäinen suuri akkutehdas rakennetaan Ruotsiin Skellefteåån. Euroopan investointipankki myönsi pari viikkoa sitten Northvolt-yhtiölle yli 50 miljoonan euron lainan, jolla yhtiö rahoittaa demolaitoksen rakentamista Västeråsiin.

Akkujen kysyntä heijastuu myös kaivosalalle. Terrafame kertoi viime vuonna suunnittelevansa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan rakentamista nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuottamiseksi. Keliber puolestaan suunnittelee litiumkemiantehtaan rakentamista Kokkolaan ja litiumkaivoksia lähiseudulle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti