Uutiset

EU-maat hyväksyivät brexit-sopimuksen – Suomen pääministeri Sipilä saapuessaan Brysselin kokoukseen: ”Eihän tämä voi olla totta”

Kukaan ei ole varma, minne polku brexit-sopimuksen kanssa lopulta johtaa. Kiistassa Gibraltarista päästiin sopuun viime hetkellä.
Brysseliin saapunut Suomen pääministeri Juha Sipilä ei ole varma brexit-sopimuksen lopullisesta mallista.

EU-maiden johtajat hyväksyivät tänään sunnuntaina Brysselissä brexit-sopimuksen sisällön. Tässä Britannia ja EU sopivat Britannian EU-eron siirtymäaikaa koskevista järjestelyistä.

Kokouksessa hyväksyttiin myös poliittinen julistus, jossa hahmotellaan EU:n ja Britannian välistä suhdetta eron jälkeen.

Muodollisesti EU:hun jäävät 27 jäsenmaata hyväksyvät siirtymäaikaa koskevan sopimuksen vasta sen jälkeen, kun Britannian parlamentti ja Euroopan parlamentti ovat hyväksyneet sopimuksen osaltaan. Sopimuksen hyväksyntä Britannian parlamentissa on erittäin epävarmaa.

Kokouksen alkaessa EU-jäsenmaiden muodostaman neuvoston rakennuksen käytävillä vitsit olivat vähissä. Johtajien marssiessa kokoukseen ei nähty riemullisia poskisuudelmia. Yleensä hymyt Brysselin käytävillä ovat helpommassa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli kokoukseen mennessään samoissa tunnelmissa muiden EU-johtajien kanssa.

– Kun poliittista julistusta ja muistiota luki, niin totesin, että eihän tämä voi olla totta. Tämä on lose-lose-tilanne. Ei missään tapauksessa tämä ole mikään juhlinnan paikka. Erittäin ikävä tilanne, Sipilä sanoi mennessään kokoukseen.

”Surullinen päivä”

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli samoilla linjoilla. Hän sanoi päivää surulliseksi.

– Tämä on paras mahdollinen sopimus Britannialle, hän kuitenkin totesi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei puolestaan pitänyt päivää ilon tai surun päivänä. Hänen mukaansa Britannia teki itsenäisen ratkaisun. Viimeiset Ranskalle tärkeät avoimet kysymykset eli kalastusasiat ratkaistiin vasta viime päivinä ennen kokousta.

Tosin kukaan ei ole varma, minne polku sopimuksen kanssa lopulta johtaa.

– Voi tämä tästä vielä muuttua, Sipilä totesi.

Britannian pääministeri Theresa May on myös julkaissut Britannian kansalle oman kirjeensä. Kirjeessä hän toivoo, että kansakunta tukee sopimusta.

Kokouksen onnistumista uhkasi viime hetkiin asti kysymys Gibraltarista. Espanja on vaatinut Britannialle kuuluvaa aluetta itselleen pitkään. Eilisten neuvottelujen jälkeen Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kuitenkin ilmoitti, että Espanja tukee brexit-neuvottelutuloksen hyväksymistä tämän päivän kokouksessa. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic