Uutiset

EU-ministerikokouksen aikana ilmailukieltoa rikkoneille drone-lennättäjille useita sakkoja – "Huolimattomia lennättäjiä oli poikkeuksellinen määrä"

Poliisi kehottaa tarkistamaan ilmailukieltoalueet etukäteen. EU-kokoukset lisäävät tilapäisten lentorajoitusten määrää.
Drone on kauko-ohjattava lennokki. Kuva: Petri Huhtinen
Drone on kauko-ohjattava lennokki. Kuva: Petri Huhtinen

Poliisi antoi EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana useita sakkorangaistuksia ilmailukieltoa rikkoneille drone-lennättäjille.

Kahden päivän aikana poliisi kirjoitti yhteensä kahdeksat sakot henkilöille, jotka olivat lennättäneet lennokkikaan kielletyllä alueella.

Osa lennokeista lensi tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kaksi pysyvillä lentokieltoalueilla.

EU:n epävirallinen ministerikokous pidettiin Helsingissä 10.–12. heinäkuuta.

Sakkorangaistusten määrä on poliisin mukaan poikkeuksellisen iso.

– Tämän vuoden kokousten aikana on tyypillisesti jaettu muutamia sakkoja tilapäisten ilmailurajoitusten rikkomisesta. Tuntemattomasta syystä huolimattomia lennättäjiä oli tällä kertaa liikenteessä poikkeuksellinen määrä, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Helsingin poliisista.

EU-puheenjohtajakausi tuo useita rajoituksia

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisillä lentorajoituksilla myös jatkossa.

Näiden lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

– Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, Hätönen sanoo.

Kieltoalueet tarkistettava etukäteen

Miehittämättömiä ilma-aluksia eli droneja lennättävät ihmiset voivat tarkistaa etukäteen, missä ilmailu on kiellettyä.

Pysyvät kieltoalueet on listattu droneinfo.fi -sivustolle, joka on liikenne- ja viestintäministeriön eli Traficomin ylläpitämä sivusto.

Pysyvistä kieltoalueista saa tietoa myös Droneinfo-sovelluksesta. Sovellukseen ei kuitenkaan päivitetä tilapäisiä lentorajoituksia.

– Harrastajien näkökulmasta on harmillista, että tilapäisiä lentorajoitusalueita ei näy muuten niin mainiossa Droneinfo-sovelluksessa, Hätönen sanoo.

Ajan tasalla olevaa tietoa lentorajoitusalueista saa myös ais.fi -sivustolta, mutta poliisin mukaan siellä olevan tiedon tulkitseminen voi olla satunnaiselle harrastajalle vaikeaa.

– Poliisi on omassa lentotoiminnassaan havainnut alan harrastajan ylläpitämän aviamaps.com-sivuston helpoksi ja luotettavaksi tietolähteeksi. Tiedotamme näistä poikkeuksista myös Twitterissä.

Poliisin mukaan erityisesti tulevien EU-kokousten aikana lennättäjien kannattaa tarkistaa lentokieltoalueet huolellisesti, sillä ilmailukiellon rikkomisesta voi napsahtaa sakkorangaistus.

Seuraava EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous järjestetään 17.–19.7. 2019.

Kokouksen aikaisista tilapäisistä lentorajoituksista tiedotetaan myöhemmin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti