Uutiset

EU on tekemässä "viimeistä yritystä" neuvotteluissa – diplomaattilähde: EU on valmis jatkamaan brexit-kauppaneuvotteluja vuodenvaihteen jälkeen

EU:n ja Britannian kauppasuhdeneuvottelujen suurin kiistakysmys on edelleen kalastus.
Michel Barnier kertoi tiistaina Brysselissä EU:n jäsenvaltioiden edustajille neuvottelujen etenemisestä. Kuva: JOHN THYS / EPA
Michel Barnier kertoi tiistaina Brysselissä EU:n jäsenvaltioiden edustajille neuvottelujen etenemisestä. Kuva: JOHN THYS / EPA

Britannia ja Euroopan unioni ovat jatkaneet kauppaneuvotteluja Britannian siirtymäkauden lähestyessä loppuaan. Tiistaina illalla EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi, että unioni on tekemässä ”viimeistä yritystä”, jotta sopimus saataisiin aikaan.

– Olemme ratkaisevassa tilanteessa, Barnier kertoi toimittajille Brysselissä Belgiassa.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa ja on ollut vuoden loppuun asti kestävällä siirtymäkaudella, jonka aikana se on kuulunut vielä unionin tulliliittoon ja sisämarkkinoihin.

Kaksi diplomaattilähdettä kertoi tiistaina Reutersille, että EU on valmis jatkamaan kauppasuhdeneuvotteluja Britannian kanssa myös vuodenvaihteen jälkeen.

– Edistystä on tapahtunut. Suurin osa asioista on alustavasti sovittu tai lähellä sovun löytymistä, diplomaatti sanoi.

Hänen mukaansa kalastuksesta sopiminen näyttää edelleen vaikealta.

Barnier kertoi jäsenvaltioiden edustajille tiistaina illalla, että kalastus on edelleen suurin kiistakysymys. Hänen mukaansa Britannian uusin ehdotus kalasaaliiden jakamisesta oli ”täysin mahdoton hyväksyä”, diplomaattilähde kertoi.

Tuottojen jakamisesta erimielisyyttä

Britannian tavoitteena on saada jatkossa isompi osa EU-alusten kalastussaaliiden tuotoista.

EU-diplomaattien mukaan jäsenvaltioiden alusten tuottojen pienentäminen noin 30 prosentilla ensi vuoden alusta lähtien on liikaa. EU on myöntyväinen enintään neljänneksen leikkaukseen.

Tuottojen jakaminen on kuitenkin vain yksi osa kalastukseen liittyviä erimielisyyksiä.

Britannialla ja EU:lla on näkemyseroa myös siitä, milloin kalastusta koskevat uudet määräykset astuvat voimaan. Britannia haluaa ne voimaan kolmen vuoden päästä, mutta unionin mielestä se on liian lyhyt siirtymäaika kalastusteollisuudelle.

EU:n viimeisin ehdotus on kuusi vuotta.

Uusimmat

Fingerpori

comic