Uutiset

EU paheksui Syyrian johtajuutta aseistariisuntakonferenssissa – osa maista oli valmis yhteistyöhön Syyrian kanssa

Syyrian lähettiläs Houssam-Eddin Ala sai kuulla länsimailta paljon paheksuntaa maansa toimista. Venäjä, Kiina ja Intia eivät kuitenkaan Syyrian puheenjohtajuutta moittineet vaan ilmoittivat tekevänsä yhteistyötä.

Syyriasta tuli tällä viikolla puheenjohtajamaa YK:n aseistariisuntakonferenssissa, joka pyrkii vähentämään ja rajoittamaan erityisesti joukkotuhoaseita maailmassa.

Länsimaat paheksuivat voimakkaasti Syyrian puheenjohtajuutta, joka on nyt vuorossa maiden englanninkielisten nimien aakkosjärjestyksen mukaan. Jokainen 65 jäsenestä on vuorollaan neljä viikkoa puheenjohtajana.

Yhdysvallat piti Syyrian puheenjohtajuutta aseistariisunnan irvikuvana.

– Tämä on surullinen päivä aseistariisuntakonferenssille. Olemme tyrmistyneitä. Syyrialla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä toimia puheenjohtajana. Maa on käyttänyt kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan, Yhdysvaltojen edustaja paheksui.

Myös Suomi on jäsen konferenssissa. Suomi ei YK:n tallenteen mukaan pitänyt puheenvuoroa, kun Syyriasta tuli puheenjohtajamaa. Sen sijaan EU:n puheenjohtajamaa Bulgaria piti puheenvuoron kaikkien unionimaiden puolesta.

Myös EU:n puheessa paheksuttiin Syyrian puheenjohtajuutta, mutta lievemmin sanakääntein kuin Yhdysvaltojen puheessa.

– Syyria on vastuussa konfliktinsa pitkittämisestä. Tuomitsemme Syyrian hallinnon tekemät iskut kemiallisilla aseilla. Emme voi antaa Syyrian puheenjohtajuuden vahingoittaa konferenssin työtä. Noudatamme konferenssin sääntöjä, Bulgarian edustajan pitämässä EU-puheessa sanottiin.

Myös Argentiina, Australia, Kanada, Israel ja Uusi-Seelanti paheksuivat Syyrian puheenjohtajuutta juuri kemiallisten aseiden käyttämisen takia. EU-maista muun muassa Ranska, Iso-Britannia, Espanja ja Hollanti käyttivät vielä erikseen puheenvuoroja, joissa ne moittivat Syyrian hallinnon sotatoimia.

Puheenvuoroissa ei kuitenkaan esitetty toimia, joilla Syyria voitaisiin siirtää syrjään puheenjohtajan paikalta. Puheenjohtajuus on siirtynyt maalle konferenssin sääntöjen mukaan.

Monilta mailta tukea

Syyrian puheenjohtajuudelle tukea tai ainakin onnitteluja antoivat Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea, Intia, Iran, Irak, Venezuela, Kuuba ja Valko-Venäjä. Nämä maat korostivat puheissaan muun muassa sitä, että puheenjohtajuus kiertää sääntöjen mukaan ja konferenssin työn esimerkiksi ydinaseiden vähentämiseksi on jatkuttava.

Syyrian omassa puheenvuorossa syytettiin Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia siitä, että niiden syytökset olisivat vain propagandaa ja ettei Syyrian kemiallisten aseiden käyttöä olisi todistettu. Syyria piti länsimaiden käytöstä huonona ja konferenssia haittaavana sekä muistutti, että monella länsimaalla on joukkotuhoaseita.

Erityisesti Yhdysvallat ja Iso-Britannia närkästyivät Syyrian puheesta ja korostivat olevansa huolissaan erityisesti syyrialaisten hyvinvoinnista ja ettei Syyrialle ole varaa moittia muita, koska se on itse syyllistynyt kemiallisten aseiden käyttämiseen.

Monet maat ilmoittivat, etteivät ne lähetä konferenssiin korkeimman tason edustajiaan tai edes osallistu Syyrian puheenjohtajakaudella istuntoihin. Näin YK:n aseistariisuntakonferenssi ei todennäköisesti tee noin kuukauteen merkittäviä päätöksiä.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic