Uutiset

EU panee rahahanat kiinni EU-arvoja loukkaavilta jäsenmailta: "Yksikään valtio ei voi rikkoa näitä arvoja kärsimättä seurauksista"

Euroopan parlamentti päätti asiasta torstaina Brysselissä.
EU-parlamentti päätti, että EU:n yhteisiä arvoja loukkaavalta jäsenmaalta voidaan rankaisutoimena leikata tai pahimmassa tapauksessa jäädyttää EU-rahoitus. Kuva: Emilia Kangasluoma
EU-parlamentti päätti, että EU:n yhteisiä arvoja loukkaavalta jäsenmaalta voidaan rankaisutoimena leikata tai pahimmassa tapauksessa jäädyttää EU-rahoitus. Kuva: Emilia Kangasluoma

EU aikoo vähentää tai pahimmassa tapauksessa jäädyttää EU-rahoituksen niiltä jäsenmailta, jotka eivät noudata EU:n arvoja tai loukkaavat niin sanottuja oikeusvaltioperiaatteita.

– Oikeusvaltioperiaatteen ja kaikkien EU-arvojen noudattaminen ovat perusperiaatteita, jolle Euroopan integraatio perustuu. Yksikään valtio ei voi rikkoa näitä arvoja kärsimättä seurauksista, sanoi espanjalainen päätöslauselman valmistelija Eider Gardiazabal Rubial (S&D) sosialistit ja demokraatit -ryhmästä (S&D).

Asiasta päätettiin torstaina Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Rahoituksen leikkaamista aiotaan käyttää muun muassa sellaisia maita kohtaan, joissa todetaan korruptiota tai joissa puututaan tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuteen.

Rahoituksen leikkauksesta päättäisi päätöksen mukaan EU-komissio ja sitä avustava riippumattomista perustuslain ja rahoitusasioiden asiantuntijoista koostuva paneeli.

– Tärkeintä tässä välineessä on EU-budjetin ja veronmaksajien rahojen suojaaminen, sanoo europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (EPP). Hän oli toinen parlamentin hyväksymän esityksen päävalmistelijoista.

Rahoituksen leikkaamisen on sanottu erityisesti kohdistuvan Puolaan ja Unkariin, joissa oikeusvaltioperiaatteita on rikottu.

EU:lla on käynnissä myös toinen Puolaan kohdistuva rankaisumenettely. Se pohjautuu EU:n perussopimuksen 7. artiklaan. EU käyttää artikla 7:ää jäsenmaata kohtaan sellaisessa tilanteessa, jos oikeusvaltioperiaatetta loukataan vakavasti.

Päätös vaatii kuitenkin EU:n 28 jäsenmaalta yksimielisyyttä. Jäsenmaa voi artikla 7:n mukaisen rankaisumenettelyn jälkeen menettää äänioikeutensa.

Uusimmat

Fingerpori

comic