Uutiset

EU-parlamentissa ehdotus Turkin jäsenyysneuvotteluiden lopettamisesta – Turkki tuomitsi kannanoton

Turkin EU-neuvottelut ovat madelleet presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtakaudella. Kuva: ERDEM SAHIN

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta ehdottaa, että EU lopettaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Valiokunta äänesti kannasta keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Perusteluiksi valiokunta mainitsee Turkin ihmisoikeusrikkomukset, tuomioistuinten riippumattomuuden rikkomisen ja aluekiistat Kyproksen kanssa.

– Ihmisoikeusrikkomuksia ja toimittajien pidätyksiä tapahtuu lähes päivittäin. Demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta heikennetään maassa jatkuvasti, alankomaalainen europarlamentaarikko Marietje Schaake totesi tiedotteessa.

– Nämä ja perustuslain muutokset estävät Turkin liittymiseen Euroopan unioniin tässä vaiheessa. Parlamentin viestin on selvä. (Presidentti Recep Tayyip) Erdoğanin yksinvaltaisuudella on seurauksensa.

Toinen alankomaalaismeppi Kati Piri twiittasi keskiviikkona, että hän olettaa parlamentin äänestävän jäsenyysneuvotteluiden lopettamisen puolesta kahden viikon päästä.

Jäsenyysneuvottelut edenneet hitaasti

Turkin ulkoministeriö on tuominnut valiokunnan kannanoton.

– On täysin hyväksymätöntä, että ei-sitova ja neuvoa-antava raporttiluonnos vaatii liittymisneuvotteluidemme täydellistä lopettamista, ministeriö kirjoittaa tiedotteessaan.

– Odotamme tarpeellisten korjausten tekemistä, ja että lopullinen raportti on realistisempi, puolueettomampi ja rohkaisevampi.

Turkin matka Euroopan unionin jäseneksi on ollut pitkä ja hidas.

Ulkoministeriön ylläpitämän Eurooppatiedotuksen mukaan Turkki solmi tulliliittosopimuksen unionia edeltäneen Euroopan talousyhteisön kanssa jo vuonna 1963. Varsinaisen jäsenyyshakemuksensa maa jätti vuonna 1987.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi Turkin virallisesti EU:n hakijamaaksi vuonna 1999. Varsinaiset neuvottelut käynnistyivät lokakuussa 2005 vailla mainittavaa edistystä Turkin poliittisen tilanteen vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic