Uutiset

EU-politiikan voimamiehillä yhteinen näkemys: unionille ei tule omaa armeijaa

Puolustusyhteistyö on EU-maiden välillä syvempää ja tiiviimpää kuin vuosikymmeniin. Moni ajattelee, että kolkuttaako oven takana jo yhteinen armeija.

-EI kolkuta, jos kysytään ulkoministeri Timo Soinilta (sin.) tai EU-komission varapuheenjohtaja, ex-pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.).

Molemmat vaikuttajat puhuivat tiistaina Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n seminaarissa, jossa pohdittiin EU:n syvenevää puolustusyhteistyötä.

-Euroopassa ei ajeta EU:n omaa armeijaa. Sellaista hanketta ei ole pöydällä, eikä tule. Puolustus perustuu jatkossakin kansallisiin puolustuksiin, ulkoministeri Soni totesi.

Naton roolia ei missään nimessä unohdeta, vaikka yhteiseurooppalainen puolustusyhteistyö onkin vilkasta.

Soini muistutti, että hädän tullen Eurooppa on useasti huudellut amerikkalaisia apuun.

-Euroopan yhteistyön täytyy olla yhteistyötä myös Naton kanssa. Eurooppalainen puolustusyhteistyö ei korvaa Naton työtä, hän tiivisti.

Soinin mukaan Suomelle on tärkeää se, että omaa kansallista puolustusta vahvistetaan. Vahva oma puolustus on hyvä alusta yhteistyötä ajatellen.

Turvassa, maksutta

Seminaarin päätyttyä Soini kuvaili, että nykytilanne on ihan okei.

-Saadaan olla täällä turvassa, mutta ei tarvitse maksella maksuja, hän heitti viitaten Naton täysjäsenmaksuihin. Hän täydensi, ettei kaikki toki ole ilmaista,.

-Operaatioihin ja harjoituksiin osallistumisesta tulee kustannuksia, mutta ei niin suuria,

Katainen oli EU:n yhteisestä puolustuksesta samoilla laduilla.

-En usko, että on tulossa yhteistä armeijaa, joka korvaisi kansalliset armeijat.

Kataisen mukaan puhe johtaa usein harhaan, kun puhutaan puolustusyhteistyöstä.

Taisteluosastojen rahoitus kuntoon

EU:lla on yhteiset taisteluosastot, mutta niitä ei ole käytetty kertaakaan.

Taisteluosastot voivat operoida lyhytkestoisissa, vaativissa tehtävissä. He voivat aloittaa esimerkiksi kriisinhallintatehtävät kohdealueella, kunnes YK:n rauhanturvaoperaatio voi ottaa vastuun.

Osastojen tehtäviin voi kuulua rauhanturvaamista, rauhaan pakottamista, humanitäärisiä operaatioita sekä katastrofityötä EU:n lähialueilla.

Taisteluosastot perustettiin vuonna 2005. Vuodesta 2007 lukien Euroopan unionilla on ollut valmiudessa samaan aikaan kaksi taisteluosastoa. Kunkin taisteluosaston valmiusvuoro kestää puoli vuotta. Valmiusvuoron aikana taisteluosaston on oltava kohdealueelle 10 päivän kuluessa päätöksestä.

Katainen toivoi, että jäsenmaat pystyisivät selkiyttämään taisteluosastojen rahoitusta.

-Onhan jo vuosia sitten määritelty, että unionilla pitää olla tällaiset joukot, joilla on kyky toimia. Nyt tarvitaan kiireesti linjaukset rahoituksesta. EU:n perussopimuksen mukaan EU:n budjetista ei saa ottaa rahaa tällaisiin tarkoituksiin. Ei ole oikein, että vuorossa oleva maa joutuu yksinään ottamaan vastuun. Tähän tarvitaan poliittinen rahoituspäätös.

Katainen antoi kiitosta sille, että EU:hun on luotu puolustusrahasto. Sillä on kolme pilaria, joista yksi liittyy suorituskykyjen kehittämiseen.

Puolustusteollisuuden innovatiivisiin projekteihin on varattu mojova summa korvamerkittyä rahaa. Katainen totesi, että erityisesti pk-yrityksille voi avautua hyviä mahdollisuuksia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic