Uutiset

EU sai rahojen jakamiseen vaikuttavasta oikeusvaltiomekanismista "tyypillisen" kompromissin – "Ei hyvä, ei huono"

EU-rahoihin kytketty oikeusvaltiomekanismi tulee voimaan vasta, kun Unkari ja Puola saavat sen laillisuudesta tuomion EU:n tuomioistuimesta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki esiintyivät yhtenäisinä Eurooppa-neuvoston kokouksen alla Brysselissä torstaina. Kuva: epa08876299
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki esiintyivät yhtenäisinä Eurooppa-neuvoston kokouksen alla Brysselissä torstaina. Kuva: epa08876299

EU-maat saivat huippukokouksessa sovittua seuraavien seitsemän vuoden budjetista ja elpymisrahastosta. Ne ovat yhteensä jopa 1,8 biljoonaa euroa eli 1 800 miljardia euroa.

Sovusta ei ensin ollut tulla mitään, koska ensi kertaa EU-maiden enemmistö halusi kytkeä oikeusvaltiomekanismin rahojen saamiseen.

Se tarkoittaa, että jäsenmaa ei saa unionilta rahoja, jos tietyt oikeusvaltioperiaatteeseen liitetyt kriteerit eivät täyty maassa.

Reutersin mukaan sopimuksessa pikemminkin turvataan EU-rahojen asianmukainen käyttö kuin rangaistaan jäsenmaita erillisissä oikeusvaltioperiaate-selvityksissä.

Oikeusvaltio- tai laillisuusperiaate tarkoittaa sitä, että julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa noudatetaan lakia.

Mekanismin käyttöönotto viivästyy

Sopua vastaan harasivat Puola ja Unkari. Maissa on meneillään EU:n selvitys, jossa tutkitaan, ovatko ne syyllistyneet oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuden heikentämiseen.

Saksa, joka on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa, sai suostuteltua Puolan ja Unkarin kompromissiin ja vetämään pois vetonsa, joka olisi pitänyt yli yhtä biljoonaa euroa panttivankinaan.

Kompromissin mukaan oikeusvaltiomekanismi säilyy sellaisenaan, mutta se ei astu voimaan ennen kuin Unkari ja Puola saavat sen laillisuudesta tuomion EU:n tuomioistuimesta.

Sen jälkeen komission täytyy julkaista ohjeet sen soveltamiseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että mekanismin käyttöön ottaminen viivästyy ainakin kuukausilla, jollei pitempäänkin.

Viivästys saattaa kestää jopa vuoden 2022 Unkarin vaalien yli, mistä Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kerrottiin olleen kiinnostunut.

Kaikki osapuolet julistivat voittaneensa

Osa EU-johtajista, erityisesti Hollannin pääministeri Mark Rutte, halusi kompromissista lisää laillisia ja poliittisia vakuuksia, mutta hänkin oli tyytyväinen torstai-iltana.

– Tyypillinen EU-kompromissi. Ei hyvä, ei huono. Niin hyvä kuin mahdollista, kommentoi Politico-lehdelle puolestaan Slovenian pääministeri Janez Janša.

Politicon mukaan kompromissin yksityiskohdat hiottiin lopullisesti huippukokouksen tauolla.

Neuvonpitoon osallistuivat Unkarin pääministerin Orbánin ja Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Janša ja Rutte.

Kompromissi onnistui siinä, että kaikki osapuolet julistivat voittaneensa.

– Olemme juuri saaneet vahvan sovun mekanismista, joka kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta. Eurooppa menee eteenpäin yhtenäisenä ja arvojaan pettämättä, Macron tviittasi.

Orbán puolestaan sanoi Facebook-videolla, että ”maalaisjärki voitti”.

Puolan hallituskoalitio alkoi rakoilla

Unkarin oikeusministeri Judit Varga sanoi perjantaina radiossa, että Unkari aikoo nostaa oikeusjutun oikeusvaltiomekanismista Euroopan tuomioistuimessa.

– Uskomme, että tekstissä itsessään on oikeusvaltioperiaate-ongelmia. Olen varma siitä, että EU-tuomioistuin korjaa ne, Varga sanoi.

Puolassa hallituskoalitio alkoi rakoilla yhä selvemmin EU-huippukokouksen jälkeen. Maan oikeusministeri Zbigniew Ziobro arvosteli pääministeri Mateusz Morawieckia kompromissin hyväksymisestä.

Monet konservatiivit Puolassa epäilevät oikeusvaltiomekanismin johtavan siihen, että maa pakotetaan hyväksymään esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Uusimmat

Fingerpori

comic