Uutiset

EU tarjoaa Britannialle kauppasopimusta – lentoliikenne vaarassa katketa

EU tarjosi keskiviikkona Britannialle laajaa kauppasopimusta kahdelta suunnalta. Sekä Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk että Euroopan parlamentin brexit-ohjausryhmän koordinaattori Guy Verhofstadt antoivat julkilausumia tahoillaan.

Verhofstadtin mukaan parlamentti haluaa solmia brittien kanssa ennennäkemättömän laajan assosiaatiosopimuksen. Siihen kuuluisi ennen kaikkea laaja kauppasopimus.

Verhofstadtin sanamuodot ovat lähellä Britannian pääministeri Theresa Mayn viime perjantaina esittämää toivetta kauppasopimuksesta. Verhofstadt jopa sanoi kunnioittavansa brittien asettamia reunaehtoja.

Tuskin puheenvuoro sisälsi enemmän piikittelyä. Tusk ilmoitti, että brexit tulee väistämättä vaikeuttamaan kauppaa. Se käy kalliiksi sekä EU:lle että Britannialle, hän varoitti.

Hän myös edelleen paimensi brittejä luopumaan rusinat-pullasta-haaveilustaan.

-EU ei voi taata Britannialle Norjan oikeuksia ja Kanadan velvollisuuksia, Tusk piikitteli.

Viime perjantaina May sanoi puheessaan, että Britannia ei voi hyväksyä ”Norjan velvollisuuksia, jos se saa vain Kanadan oikeudet”.

Tuskin mukaan EU:n ja Britannian tuleva kauppasopimus on ensimmäinen, joka ei tiivistä vaan vähentää osapuolten välistä yhteistyöstä.

Tusk hoputti neuvottelijoita sopimaan välittömästi ilmailualan yhteistyön jatkumisesta.

-Haluan erityisesti välttää absurdin tilanteen, jossa Britannian ja EU:n välisiin lentoihin tulisi keskeytys brexitin vuoksi, hän totesi.

Varsinkin brittiläiset lentoyhtiöt ovat varoittaneet, että brexit voi todella keskeyttää Britannian ja muun Euroopan välisen lentoliikenteen. Lentokoneiden vapaa oikeus lentää Euroopan sisällä perustuu EU:n sisämarkkinoiden oikeuksiin. Tämä sopimus pitää korvata uudelle Britannian eron jälkeen. Toistaiseksi uutta sopimusta ei ole saatu tehtyä.

Verhofstadt esitti toivomuksen, että EU ja Britannia jatkavat brexitin jälkeenkin yhteistyötä muun muassa tieteellisen tutkimuksen suhteen. Hän mainitsi sekä Erasmus-ohjelman että Euroopan atomienergiajärjestö Euratomin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic