Uutiset

EU:n eläkeläiset huolissaan yksinäisyydestä, joka ei ole vain suomalainen ilmiö – "Sukupolvien vuoropuhelua on lisättävä"

Euroopan eläkeläisten liitto kokoontui Tshekin Prahassa viikonloppuna. Mukana oli myös Kansallisen senioriliiton valtuuston puheenjohtaja Leena Jääskeläinen.
Euroopan senioriliiton kokouksen pohjoismaiset edustajat olivat Prahassa Sverre Mauritzen Norjasta, Leena Jääskeläinen Suomesta, Leif Hallberg Ruotsista ja Roland Leek Ruotsista. Kuva: Aarne Cools

Käynnistyvä vaalikevät puhutti myös Euroopan senioriliitto ESU:n (European Seniors´ Union) kokouksessa Tshekin Prahassa viikonloppuna. ESU on EPP:n eli Euroopan kansanpuolueen ryhmän jäsenyhdistys.

Kokoukseen osallistunut Kansallisen senioriliiton valtuuston puheenjohtaja Leena Jääskeläinen kertoo, että Euroopan maiden edustajat pohtivat yhdessä, miten ikäihmisten asioita nostetaan esille ja miten heidät saadaan äänestämään.

Ikäihmisten asioita on syytä tuoda esiin, sillä ihmiset kaikissa Euroopan maissa elävät yhä pidempään.

– Totesimme, että on saatava uskottava ikäihmisten strategia niin kunta-, maakunta- kuin EU-tasollakin, Prahasta tavoitettu Leena Jääskeläinen sanoo.

– Aina puhutaan materiaalisista tarpeista, mutta on syytä korostaa, että ikäihmisillä on myös henkisiä ja kulttuurillisia tarpeita, joita ei pitäisi unohtaa, Jääskeläinen jatkaa.

Yksinäisyyttä tunnetaan koko Euroopassa

Jääskeläisen mukaan kokouksessa iloittiin siitä, että Euroopassa on saavutettu jo paljon rauhan, vapauden ja solidaarisuuden parissa. Työtä on kuitenkin tehtävä muun muassa ikäihmisten yksinäisyyden poistamiseksi.

Ikäihmisten yksinäisyys ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan sitä todettiin olevan kaikissa osallistujamaissa.

– Yksinäisyys ei ole vain sitä, että asuu yksin kodissaan eikä kukaan käy. Senioritaloissakin on yksinäisyyttä. Jokainen saattaa siellä käpertyä omiin huoneisiinsa. On iso haaste saada järjestettyä sellaista toimintaa, että kaikki saadaan mukaan, Leena Jääskeläinen kuvailee.

Toinen haaste on sukupolvien välisen keskustelun käynnistäminen.

– Siten opimme toinen toisiltamme, kunnioitamme toisiamme ja vältämme turhat skismat. Puheet siitä, että ikääntyneet syövät nuorten eläkkeet, tai toisin päin, että olemme eläkerahamme itse tienanneet, pitää lopettaa.

Digi- ja someosaaminen vaihtelee nollasta sataan

Kokouksessa korostettiin oppimista koko elämän mittaisena asiana. Jääskeläisestä tällä hetkellä ikäihmisten oppimiseen tuovat isoja haasteita internet ja sosiaalinen media.

– Ikäihmisissä on kaksi ääripäätä. Jotkut haluavat innokkaasti oppia käyttämään uusia asioita ja toiset eivät halua edes kuulla niistä. Kun palvelut siirtyvät nettiin, on vaarana, että iso joukko väkeä tipahtaa pois.

Jääskeläinen kertoo, ettei tekniikka aina vastaa ikäihmisten arvoja ja tarpeita.

– Monet tuntemistani senioreista kulkevat ikivanhat Nokian puhelimet mukanaan,koska eivät luota uusiin puhelimiin, tai uusissa puhelimissa ei ole sellaisia ominaisuuksia, joita he tarvitsisivat.

Kokousedustajille kerrottiin myös ilmaston lämpenemisen näkymistä.

– Olemme maapallon osalta kriittisessä tilanteessa. Tarvitaan rohkeita päätöksiä eri tasoilla. Omasta mielestäni pitäisi luetteloida teot, joita jokainen yksittäinen ihminen voi tehdä.

Leena Jääskeläinen toimi vuosia Rovaniemen kaupunginvaltuustossa kokoomuksen valtuutettuna. Ikäihmisten asioita hän on hoitanut Rovaniemen senioreissa ja Lapin senioripiirissä. Hänet valittiin kansallisen senioriliiton valtuuston puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten.

– Tällä meidän ikäisten kielitaidolla olen täällä Prahassa hyvin pärjännyt, Leena Jääskeläinen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic