Uutiset

EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin

Uusien EU-komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien sekä Euroopan keskuspankin johtajan ja EU:n ulkoasianedustajan on määrä aloittaa kautensa loppuvuodesta.
Puolalainen Donald Tusk on toiminunt Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Kuva: JULIEN WARNAND
Puolalainen Donald Tusk on toiminunt Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Kuva: JULIEN WARNAND

Tänään Brysselissä alkavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa pyritään valitsemaan henkilöt EU:n huippuvirkoihin.

Tarkoituksena olisi löytää vetäjät EU-komissiolle, Eurooppa-neuvostolle sekä Euroopan keskuspankille ja löytää EU:n ulkoasiainedustaja. Valittavien henkilöiden on määrä aloittaa kautensa loppuvuoden aikana.

Neuvosto valitsee itse puheenjohtajansa ja nimittää keskuspankin pääjohtajan sekä ulkoasiainedustajan. EU-komission puheenjohtajasta neuvosto tekee ehdotuksen parlamentille, jonka on vielä hyväksyttävä se.

Sopu ennen heinäkuuta

Nimityksistä on käyty neuvotteluja jo keväällä, ja jäsenmaat haluavat päästä sopuun asiasta ennen Euroopan parlamentin täysistuntoa heinäkuun alussa.

Tuossa istunnossa parlamentti valitsee puhemiehensä. Koska EU:n virkoja jaettaessa on otettava huomioon EU:n monimuotoisuus eli maantiede, maiden koko, ehdokkaiden sukupuoli ja poliittinen suuntautuminen, parlamentin puhemiehen valinnalla on vaikutusta siihen, keitä huippuvirkoihin voidaan valita.

Mahdollista on kuitenkin, että tässä kokouksessa saadaan sopu vain komission puheenjohtajasta, jos sitäkään.

Vuonna 2009 voimaan astuneessa Lissabonin sopimuksessa määrätään, että eurovaalien tulos otetaan huomioon komission puheenjohtajan valinnassa. Euroopan parlamentti hyväksyi vuonna 2018 päätöslauselman, jonka mukaan komission johtoon ei voitaisi valita henkilöä, joka ei ole minkään parlamenttiryhmän kärkiehdokas.

Tuolloin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuitenkin sanoi, ettei neuvosto voi taata etukäteen, että se esittäisi vain kärkiehdokkaita tehtävään. Ehdokkaan nimeäminen on Eurooppa-neuvoston tehtävä, vaikka se käykin asiasta neuvotteluja parlamentin kanssa.

Brexit myös käsittelyssä

Juhannuskokouksen asialistalla on myös brexit. Euroopan johtajat saavat tilannekatsauksen siitä, missä Britannian eroprosessissa ollaan menossa sekä tietoja siitä, miten EU on valmistautunut Britannian mahdolliseen sopimuksettomaan eroon.

Britannian on määrä lähteä EU:sta lokakuun loppuun mennessä.

Asialistalla on myös EU:n strateginen ohjelma vuosille 2019–2024, vuosien 2021–2027 rahoituskehys ja syyskuussa pidettävän YK:n ilmastohuippukokouksen valmistelut. Kokouksessa käsitellään myös EU:n ulkosuhteita ja Itä-Ukrainan tilannetta.

Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen Eurohuippukokouksen asialistalla ovat euroalueen talous ja Euroopan talous- ja rahaliiton uudistukset.

Uusimmat

Fingerpori

comic