Uutiset

EU:n pitäisi nyt pelastaa Theresa May ahdingosta – luvassa on kuitenkin vain pientä viilausta brexit-paperiin

Irlannin saaren rajajärjestelyä saatetaan selventää, mutta brittipääministerin viime hetken toivioretki Eurooppaan tuskin muuttaa asetelmia olennaisesti
Theresa May aloitti Euroopan kiertueensa Haagista, missä hän tapasi Hollannin pääministerin Mark Rutten. Kuvaaja: BART MAAT

Britannian pääministerin Theresa Mayn poliittinen tulevaisuus on nyt muiden EU-maiden johtajien käsissä. Niiden pitäisi tehdä Britannian EU-eropaperiin sellaisia myönnytyksiä, että brexit-sopimus hyväksyttäisiin Britannian parlamentin alahuoneessa.

May siirsi viime hetken paniikissa alahuoneen äänestystä, jonka oli määrä tapahtua tänä iltana. Sen sijasta hän pakkasi laukkunsa ja lähti mantereen puolelle neuvottelemaan.

Maylle on suunniteltu tapaamiset Hollannin pääministerin Mark Rutten, Saksan liittokansleri Angela Merkelin, EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa.

Torstaina ja perjantaina on varsinaisen Eurooppa-neuvoston rinnalla brexit-huippukokous, josta Mayn tulisi kerätä kotiinviemiset.

May haluaa lisätakeita

Mitä Theresa May voi saavuttaa iltalypsyllään?

May itse sanoi brittiparlamentin keskustelussa maanantai-iltana, että hän haluaa EU:lta takeet siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan erityisjärjestely ei veny ikuisuuteen.

Kyse on brexit-sopimuksen viimeisestä suuresta kiistakysymyksestä, jolle keksittiin ratkaisuksi niin sanottu backstop-järjestely. Backstop on brexit-slangia, joka tarkoittaa sitä, että koko Britannia pysyy EU:n kanssa tulliliitossa niin kauan kuin EU ja Britannian löytävät pysyvän ratkaisun rajaongelmaan.

Britannian eropäivä on 29. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen alkaa siirtymäaika vuoden 2020 loppuun, jolloin Britannia on vielä kuin mikä tahansa jäsenmaa mutta ilman äänioikeutta. Siirtymäaikaa voidaan jatkaa yhteisellä sopimuksella.

Backstopilla pelotellaan

Kun Britannia eroaa EU:sta, syntyy Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille EU:n ulkoraja. Rajalle ei haluta minkäänlaista näkyvää valvontaa, sillä liikennöinti rajalla on ollut tähän saakka vapaata samaan tapaan kuin Schengen-maiden välillä.

Britannia ei kuulu Schengeniin, mutta Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja on ollut avoin niin sanotun pitkänperjantain sopimuksen nojalla. Tuo sopimus (1998) toi rauhan Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolisten välille.

Backstop on jonkinlainen vakuutus sille, ettei Irlannin saaren sisälle synny kovaa rajaa. Kovan linjan brexit-väki varoittaa, että backstop on työkalu, jolla Britannia sidotaan määräämättömäksi ajaksi EU:hun. Backstop-järjestelyn päättämiseen tarvitaan kummankin osapuolen suostumus.

Jos Britannia jäisi Norjan tapaan EU:n sisämarkkinoille, raja ei olisi ongelma. Mutta jäsenyys EU:n sisämarkkinoilla tarkoittaa myös työvoiman vapaata liikkuvuutta, mikä oli keskeinen syy brexitin kannattajien voittoon kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä.

Tsempitoivomus pääministerille

EU tarjosi neuvottelun alkuvaiheessa ratkaisuksi sitä, että Pohjois-Irlanti pysyisi EU:n sisämarkkinoilla ja ulkoraja tavallaan siirtyisi Irlannin merelle. Tämä ei kelvannut Pohjois-Irlannin protestanteille, jotka pitävät mustasukkaisesti kiinni napanuorasta emämaahan Britanniaan.

Theresa May on oman puolueensa brexit-fanaatikkojen vanki. Näille ei kelpaa sisämarkkinat, mutta ei myöskään tulliliitto EU:n kanssa, sillä se rajoittaisi Britannian vapautta tehdä kauppasopimuksia muiden maiden kanssa.

EU:n puolelta on monella suulla todettu, ettei kaksi vuotta puserrettua brexit-sopimusta enää avata.

Se mitä May voi tällä viikolla mantereen puolelta saada, on jonkinlainen tsemppitoivotus EU-johtajilta.

Myös EU:n intressissä on, että Britannian ero tapahtuu yhteisesti sovituilla askelmerkeillä. Lähtö ovea paukauttamalla ja hyvästejä sanomatta olisi tuhoisaa kaikkien maiden talouksille.

Sanamuotoja tarkennetaan

Varsinaiseen 585-sivuiseen ”avioerosopimukseen” ei varmaankaan enää kajota. Sen sijaan sen liitteeksi kirjoitettuun 26-sivuiseen poliittiseen julistukseen voi tulla viilausta.

Julistus määrittelee EU:n ja Britannian suhteet brexitin jälkeen, mutta se ei ole juridisesti sitova. On mahdollista, että tähän paperiin tarkennetaan sanamuotoja niin, että backstop on todellakin vain väliaikaisjärjestely ja ettei sitä välttämättä oteta koskaan käyttöön.

On kuitenkin vaikea nähdä, että tällainen kosmeettinen muutos riittäisi brexit-sopimuksen kaatamista suunnitelleille brittiparlamentaarikoille.

Mitä seuraa?

Britannian EU-eron eli brexitin tulevaisuus on täysin hämärän peitossa. Mahdollisia kehityskulkuja ovat esimerkiksi nämä:

1) May saa EU:lta sellaiset lupaukset, että Britannian parlamentin enemmistö kääntyy erosopimuksen taakse.

2) Sopimus äänestetään nurin brittiparlamentissa. Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta 29. maaliskuuta 2019. Theresa May jatkaa silti konservatiivipuolueen puheenjohtajana ja pääministerinä.

3) May väistyy puoluejohtajan ja pääministerin tehtävistä. Seuraaja pyytää EU:ta uusiin neuvotteluihin.

3) Ennenaikaiset parlamenttivaalit Britanniassa

4) Toinen EU-kansanäänestys Britanniassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic