Uutiset

EU:n puolustusministerit koolla Suomessa, EU:n puolustus ensi kertaa budjetissa – Kaikkonen: "Aika merkittävä askel kohti yhteistä puolustusta"

Puolustusministerit käyvät keskustelua muun muassa EU:n läsnäolosta merialueilla, mihin on Kaikkosen mukaan vaikuttanut myös Venäjän lisääntynyt läsnäolo Itämerellä. Iltapäivällä EU:n ulkoministerit puhuvat esimerkiksi Iranin turvallisuustilanteesta.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) johtaa puhetta EU:n puolustusministerien kokouksessa. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) johtaa puhetta EU:n puolustusministerien kokouksessa. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen

Helsingin Finlandia-talolla käynnistyi juuri EU:n puolustusministerikokous, jossa puhetta johtaa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Myöhemmin päivällä Helsingissä kokoustavat EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin johdolla unionin ulkoministerit.

Kokoukset ovat epävirallisia eli niissä ei tehdä päätöksiä, vaan ne valmistelevat myöhempiä päättäviä kokouksia.

Puolustusministerien keskusteluissa asialistalla on hybridiuhat, puolustusasioihin liittyvät ilmastokysymykset ja EU:n koordinoitu läsnäolo merialueilla.

Kaikkonen ennakoi Lännen Medialle ennen kokousta, että keskusteluja käydään myös eurooppalaisen puolustuksen suurista linjoista.

– Euroopan yhteinen puolustus on voimakkaasti nouseva teema, joka näkyy nyt ensimmäistä kertaa myös EU:n rahoituskehyksessä, Kaikkonen toteaa.

Tulevana syksynä neuvoteltavaan unionin 7-vuotiseen rahoituskehykseen on Kaikkosen mukaan tulossa ”merkittävä osuus” yhteisen puolustuksen määrärahoja, joita jäsenmaat voivat hyödyntää esimerkiksi puolustuskaluston tuotekehityksessä ja tutkimushankkeissa.

– Pidän sitä aika merkittävänä askeleena kohti yhteistä puolustusta, että puolustus näkyy nyt rahoituskehyksessä. Se tuo puolustuskysymyksiin konkretiaa, kun keskustelu on aikaisemmin ollut melko paperinmakuista, Kaikkonen sanoo.

Itämeren turvallisuuskysymykset esillä

EU:n läsnäoloa merellä koskevan keskustelun pontimena ovat viimeaikaiset tapahtumat Persianlahdella Iranin edustalla, Kaikkonen sanoo.

Keskustelua voi pitää Kaikkosen mukaan myös reaktiona Venäjän lisääntyneeseen läsnäoloon Itämerellä.

– Jännitteiden kasvu Itämerellä on yksi tekijä tässä kokonaisuudessa.

Kokouksessa on Kaikkosen mukaan tarkoitus määritellä EU:n kannalta keskeisimpiä merialueita.

Britannian ehdotus yhteiseurooppalaisten joukkojen viemisestä Persianlahdelle alueen kauppamerenkulkua turvaamaan saattaa myös nousta keskusteluihin.

– Suomen mahdollisesta osallistumisesta ei ole vielä tehty poliittista harkintaa. En usko, että Suomesta oltaisiin lähettämässä sinne aluksia, vaan todennäköisemmin esimerkiksi miehistön jäseniä, Kaikkonen sanoo.

Ulkoministerit keskustelevat Iranin-tilanteesta

Iltapäivällä kokouksensa aloittavat ulkoministerit puhuvat Helsingissä muun muassa arktisen alueen kysymyksistä, Länsi-Balkanin maiden EU-jäsenyyden hausta ja hybridiuhista.

Asialistan ulkopuolelta merkittävimmät keskustelut käydään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) arvion mukaan Iranin ja Lähi-idän vakaudesta.

– Suomella on erityinen rooli iran-asioissa, koska (pääkaupunki) Teheran on yksi harvoista paikoista, jossa ei ole EU-delegaatiota, joten puheenjohtajamaa vastaa siitä, Haavisto sanoi aiemmin viikolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic