Uutiset

EU:n tullit yhdysvaltalaisille tuotteille iskisivät Suomessa pahiten moottoripyörien ja vaatteiden myyntiin

Euroopan komissio ilmoitti torstaina vastaavansa Yhdysvaltojen asettamiin teräksen ja alumiinin tulleihin samalla mitalla. EU on uhannut asettavansa 25 prosentin tuontitulleja lukuisille amerikkalaistuotteille.

Joukossa on ikonisia amerikkalaisbrändejä kuten Harley-Davidson -moottoripyöriä, Levi’s -farkkuja ja Bourbon-viskejä. EU aikoo viedä kiistan myös Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Yhdysvallat asetti perjantaista tullimaksut EU:sta, Meksikosta ja Kanadasta tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Kaupan liiton asiantuntija Janne Koivisto sanoo Lännen Medialle, että tuontitullit nostavat väistämättä EU:n listalle valikoitujen amerikkalaistuotteiden hintoja Suomessa. Samalla niiden myynti voi kärsiä.

Kaupan liiton jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn mukaan EU:n tullit iskisivät pahiten eri tilavuusluokan moottoripyöriin.

-Moottoripyörillä on suuri liikevaihtomerkitys yksittäisille yrityksille ja niiden myynti sakkaisi pahasti, Koivisto sanoo.

Levi’s-farkut, vaatteet ja jalkineet on toinen ryhmä, joka nousi esiin Kaupan liiton jäsenkyselyssä.

-Yksi tuoteryhmä, joka näkyy juuri näin kesäaikaan, ovat grillaukseen ja ruoanlaittoon liittyvät välineet. Grilleissä on esimerkiksi jenkkibrändejä, Koivisto kertoo.

”Nautitaan nyt kesästä ja moottoripyörien sesongista”

R.M. Heino on myynyt Harley-Davidson -moottoripyöriä Espoossa joulukuusta 2017 lähtien.

R.M. Heinon toimitusjohtaja Raine Heino ei osaa vielä sanoa, miten paljon kaavaillut vastatullit vaikuttaisivat Harley-Davidson-moottoripyörien hintaan Suomessa.

-Suurin osa vuonna 2018 myytävistä pyöristä on jo kauppiailla. Joitakin pyöriä tulee vielä. Pakotteet koskisivat lähinnä 2019 myytäviä moottoripyöriä, jos tullit ovat vielä silloin voimassa, Heino sanoo.

Suomessa rekisteröitiin vuonna 2017 yhteensä 199 Harley-Davidson -moottoripyörää. Heino uskoo, että rekisteröintien määrä kasvaa vuonna 2018.

Harley-Davidsonilla on Espoon lisäksi jälleenmyyntiliikkeet myös Tampereella, Turussa, Seinäjoella ja Oulussa. Heinon mukaan halvimmat Harley-Davidsonit maksavat alle 10 000 euroa.

-En ole vielä jaksanut murehtia tulleja, koska luulin, että Yhdysvalloissa järki voittaisi. Nautitaan nyt kesästä, auringosta ja moottoripyörien sesongista. Tämä on asia, johon minä en voi vaikuttaa, Raine Heino sanoo.

Levikset ostetaan, maksoi mitä hyvänsä

Muotikaupan liiton toimitusjohtaja Esko Leppäkorpi muistuttaa, että kaavaillut tullit astuisivat voimaan vasta kahden viikon päästä. Näin ollen Yhdysvalloista voi tuoda Suomeen vielä kesäksi tavaraa nykyisin tulliehdoin.

Muotikaupan liiton alle kuuluu esimerkiksi Yhdysvalloissa valmistettuja t-paitoja, jalkineita sekä miesten, naisten ja lasten farkkuja.

-Vaatteiden hinnat eivät nouse aivan välittömästi, vaan vaikutus näkyy syksyllä. Tähän kesään tulleet vaatteet ovat suurin piirtein sisällä kaupassa ja varastossa olevat tuotteet myydään todennäköisesti entisin hinnoin, Leppäkorpi sanoo.

EU:n 25 prosentin vastatulli yhdysvaltalaisille tuotteille ei tarkoita, että esimerkiksi Levi’s-farkkujen hinta olisi suomalaiselle kuluttajalle 25 prosenttia suurempi.

-Kilpailu pitää omalta osaltaan huolen, että ylihintaa ei tule asiakkaalle. Yhdysvaltalaiset farkut kilpailevat muiden maiden farkkujen kanssa oli tuotemerkki sitten Levi’s tai joku muu, Leppäkorpi tähdentää.

Levi’s-farkut ovat poikkeus EU:n vastatullilistassa, koska se on nostettu tullinimikkeistä tuotemerkkinä esille. Leppäkorven mukaan Levikset on helppo kansanomaistaa.

-Yksittäinen tuote voidaan korvata jonkin toisen maan tuotteella, jos kysymyksessä ei ole niin vahva merkki kuin Levi’s. Sitä ostetaan, maksoi mitä hyvänsä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic