Uutiset

Eurofighter ja Saab lupaavat hävittäjän kokoonpanon Suomeen – Brittien mukaan brexitillä ei ole vaikutusta hävittäjäyhteistyöhön

Hävittäjähankkeen viisi kilpailijaa jättivät tarjoukset torstai-iltaan mennessä. Seuraavaksi puolustushallinnossa alkaa tarjousten tarkka arviointi, kun etsitään Hornet-hävittäjän seuraajaa. Yhteiseurooppalainen Eurofighter ja ruotsalainen Saab Gripen toivat pöytään laajan teollisen yhteistyön tarjouksen.
BAE Systemsin Paul Hitchcockin mukaan heidän teollisen yhteistyön tarjouksensa varmasti kirittää kilpailijoita. Kuva: Joel Maisalmi

Yhteiseurooppalainen Eurofighter-hanke lupaa tuoda Suomeen lentokoneiden kokoonpanon ja huollon, jos Suomi valitsee sen Typhoon-hävittäjän.

Eurofighterin pääkäyttäjät ovat Britannia, Saksa, Italia ja Espanja, jotka kaikki olivat edustettuna Eurofighterin tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kaikki viisi Suomen hävittäjähankintakilpailussa olevaa yritystä jättivät tiettävästi vastauksen tarjouspyyntöön torstai-illan määräaikaan mennessä. Myös ruotsalainen Saab lupaa laajaa teollista yhteistyötä ja Gripen-lentokoneiden valmistusta Suomessa.

– Tarjoamme enemmän kuin jotkut muut kilpailijat. Myöhemmin nähdään, yrittävätkö muut vastata, sanoo Eurofighteria valmistavan BAE Systemsin Suomen-maajohtaja Paul Hitchcock Lännen Medialle.

Eurofighterin mukaan yksistään jo tarjouspyyntöön vastaaminen maksaa heille miljoonia euroja.

Amerikkalainen Lockheed Martin ei kommentoinut F-35-hävittäjän vastauksen sisältöä, mutta vahvisti Yhdysvaltain hallituksen jättävän tarjouksen aikataulussa.

Ranskalainen Dassault on pitänyt matalaa tiedotuslinjaa Rafale-hävittäjästään, eikä kommentoi tarjouspyyntövastaustaan tässä vaiheessa.

Hornetin seuraajaksi on ehdolla myös amerikkalainen Boeingin paranneltu Super Hornet, jolta ei vielä torstai-iltaan mennessä saatu tietoa vastauksen sisällöstä.

Eurofighter ei anna brexitin estää yhteistyötä

Eniten mediahuomiota keräsi tarjouspyyntöviikolla Eurofighter, joka mainosti Helsingin Sanomissa koko sivulla, että ”Suomi päättää itse”.

Hitchcockin mukaan tarkoitus on antaa kontrolli Suomelle tuotannosta, korjaamisesta ja hävittäjän muuntelusta.

– Suomi on ylpeä itsenäinen maa. Kuulen todella monen suomalaisen sanovan, että Suomi on saari, Hitchcock sanoo.

Hänen mukaansa brexitillä ei ole vaikutusta Euroopan laajuiseen Eurofighter-yhteistyöhön, vaikka lähtö EU:sta toteutuisi missä tahansa muodossa.

– Pääministeri (Theresa May) on sanonut, että Britannia jättää instituution, muttei Eurooppaa eikä eurooppalaista puolustusta, Hitchcock toteaa.

Hänen mukaansa Britannia on vahvasti mukana nopean toiminnan JEF-puolustusyhteistyössä Suomen kanssa. Eurofighter sopisi kuvioon, sillä se on Britannian ilmavoimien pääkalusto.

Myös eurooppalaisen puolustusyhteistyön kannalta Eurofighter yli 500 hävittäjällään on mantereen tärkein ilmavoima.

Hitchcockin mukaan Pohjolalle olisi etu tuoda Eurofighter Ruotsin Gripenin ja Norjan F-35:n rinnalle, jolloin ilmavoimien rakenne olisi monipuolisempi. Ne pystyisivät silti yhteistoimintaan.

Suomi päättää määrän

Saksalainen hävittäjälentäjä Raffael Klaschka kuvailee Eurofighteria monikäyttöiseksi ja raskaasti aseistetuksi koneeksi, joka silti pystyy liikkumaan ketterästi ilmassa.

– Kone on aina valmiina, aina saatavilla, hän viittaa luotettavuuteen.

Korkealle ja nopeasti lentävällä Eurofighterilla on tehokkain ja pisimmän kantaman ilmataisteluohjus Meteor. Kone hyökkää myös maa- ja merimaaleja vastaan.

Eurofighterin heikkoutena voi pitää vähäisiä häiveominaisuuksia, mutta se korvaa puutetta tehokkaalla tutkallaan.

Eurofighterin Hitchcockin mukaan Suomi päättää itse tarkan hävittäjien määrän. Eurofighter on jättänyt tarjouksen 64 hävittäjästä. Hänen mukaansa kappalehintaan vaikuttaisi vasta merkittävästi poikkeava määrä.

– Ei ole meidän asiamme vaikuttaa itsenäiseen valintaan.

Yksikään hävittäjävalmistaja ei toistaiseksi avannut tarjouksensa hintatietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic