Uutiset

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Venäjän Pussy Riotin kohtelusta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi tiistaina Venäjän siitä, miten se kohteli Pussy Riot -punkbändin jäseniä näiden järjestettyä protestin moskovalaisessa katedraalissa vuonna 2012.

Ranskan Strasbourgissa istuvan EIT:n mukaan bändin jäseniä kohdeltiin nöyryyttävästi ja he saivat liian kovan tuomion, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kremlin vastainen ryhmä tunnetaan korkean tason protesteista. Tuorein tapaus oli, kun ryhmän aktivistit ryntäsivät viime sunnuntaina pelikentälle Moskovassa kesken jalkapallon MM-kisojen loppuottelun.

Kuusi vuotta sitten kolme aktivistia sai tuomion venäläisissä tuomioistuimissa suoritettuaan ”punkrukouksen” Moskovan keskeisessä ortodoksisessa katedraalissa. Temppu oli suunnattu presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Maria Aljohina ja Nadezhda Tolokonnikova joutuivat vankilaan lähes kahdeksi vuodeksi.

EIT määräsi Venäjän maksamaan 48 760 euroa vahingonkorvauksia ja tuomioistuinkuluja. EIT kritisoi Venäjää siitä, että naiset joutuivat vankilaan vain siksi, että he olivat pukeutuneet kirkkaisiin vaatteisiin, heilutelleet käsiään ja jalkojaan sekä käyttäneen voimakasta kieltä.

Tuomioistuin otti kuitenkin huomioon sen, että uskonnollisessa katedraalissa on tietyt käyttäytymissäännöt.

Venäjä ei heti reagoinut EIT:n tuomioon.

Politkovskajan murhan tutkinnasta tuomio

EIT tuomitsi Venäjän myös siitä, että se oli tutkituttanut huonosti venäläisen journalistin Anna Politkovskajan vuonna 2006 tapahtuneen salamurhan.

Tuomioistuin määräsi Moskovan maksamaan 20 000 euroa ”moraalista korvausta” neljälle Politkovskajan perheenjäsenelle.

Presidentti Putinin Tshetshenian-politiikkaa kritisoinut Politkovskaja ammuttiin kuoliaaksi 7. lokakuuta 2006. Murhasta tuomittiin vankeuteen yhteensä kuusi miestä. Murhan tilaajaa ei kuitenkaan löydetty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti