Uutiset

Euroopan lääkevirasto puoltaa toisen koronarokotteen käyttöönottoa – Suomi on tilannut Modernan rokotteita miljoona annosta

Yhdysvaltalaisen Modernan koronarokotteita saadaan Suomeen kahdessa viikossa, kun myyntilupa on hyväksytty myös EU:n komissiossa. Komission puheenjohtaja: "Työskentelemme nopeasti rokotteen hyväksymiseksi EU:ssa"
Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteelle myönnettävää ehdollista myyntilupaa. Kuva: Gary Coronado / EPA
Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteelle myönnettävää ehdollista myyntilupaa. Kuva: Gary Coronado / EPA

Euroopan lääkevirasto (EMA) kertoi suosittelevansa ehdollisen myyntiluvan Modernan koronarokotteelle. EMA tiedotti asiasta Twitterissä loppiaisena.

Myyntiluvan puoltamista odotettiin jo alkuviikosta, mutta lääkeviraston päätös venyi parilla päivällä.

Lääkeviraston mukaan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan kehittämään koronarokotetta voidaan käyttää kaikille yli 18-vuotiaille henkilöille.

Myyntilupa ja rokotteen käyttöönotto vaatii vielä Euroopan komission hyväksynnän. Käytännössä komissio tuskin estää rokotteen saamista EU-maiden käyttöön.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti, että komissio työskentelee nopeasti, jotta rokote saadaan EU-maiden käyttöön mahdollisimman pian.

– Työskentelemme nopeasti Modernan koronarokotteen hyväksymiseksi EU:ssa, hän tviittasi pian EMA:n uutisen jälkeen.

Euroopan lääkevirasto päätyi suosittelemaan myyntiluvan myöntämistä yksimielisesti.

– Rokote antaa uuden työkalun nykyisen hätätilan voittamiseksi, EMA:n pääjohtaja Emer Cooke sanoi keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa.

Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaava liittovaltion virasto FDA antoi käyttöluvan Modernan koronavirusrokotteelle hätätilakäyttöön jo joulukuun puolessa välissä.

Toinen EU:ssa käyttöönotettava koronarokote

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan koronarokote on toinen EU-maissa ehdollisen myyntiluvan saanut koronarokote.

Aiemmin Euroopan lääkevirasto on myöntänyt myyntiluvan jo käytössä olevalle Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämälle rokotteelle.

Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta ja tähän mennessä Suomessa on rokotettu noin seitsemän tuhatta koronaviruspotilasta hoitavaa terveydenhuollon ammattilaista.

Maailmalla myyntiluvan myöntämistä odottaa myös kolmas, AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittelemä koronarokote. Tällä hetkellä Euroopan lääkevirasto odottaa lisätietoja rokotteen kliinisistä tutkimuksista.

Aiemmin EMA on arvioinut, että AstraZenecan rokote tuskin saa myyntilupaa EU-maissa vielä tammikuun aikana.

Suomi varannut miljoona annosta

Suomi on varannut Modernan koronarokotetta yhteensä miljoona annosta. Tilaukseen sisältyy myös optio miljoonasta lisäannoksesta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio on aiemmin kertonut, että EMA:n hyväksymisen jälkeen rokotteita saadaan Suomeen parissa viikossa.

Kontion arvion mukaan Modernan rokotteesta ei kuitenkaan saada suurta apua koronarokotuksiin, koska sitä on tulossa Suomeen alkuvaiheessa vain noin 10 000 annosta viikossa.

Moderna on kertonut, että se pystyy tuottamaan vähintään 600 miljoonaa rokoteannosta tämän vuoden aikana.

Aiemmin yhtiö oli arvioinut tuotannon laajuudeksi 100 miljoonaa. Lääkeyhtiö on toimittanut Yhdysvalloille jo noin 18 miljoonaa annosta.

Modernan rokote helpompi kuljettaa

Yhdysvaltalaisen Modernan koronarokote ei vaadi samanlaista kylmäketjukuljetusta kuin Pfizerin ja Biontechin rokote.

Siinä, missä Pfizerin ja Biontechin rokote on säilytettävä -70 asteen kylmyydessä, Modernan rokote vaatii vain -20 asteen kuljetuslämpötilan.

Molempia rokotteita on kuitenkin annettava kaksi annosta per henkilö.

Lisäksi molemmat koronarokotteet perustuvat lähetti- eli mRNA-tekniikkaan.

Tähän perustuvia rokotteita ei ole toistaiseksi lainkaan käytössä ihmislääketieteessä, mutta asiantuntijoiden mukaan rokotteisiin liittyvät riskit eivät ole tavanomaisia suurempia.

EDIT: Juttua on päivitetty kauttaaltaan kello 15.50.

Fingerpori

comic