Uutiset

Euroopan lääkeviraston sijainti ratkeaa maanantaina

Suomen havitteleman Euroopan lääkeviraston sijainti ratkeaa maanantaina. Suomen ehdokas Lontoosta brexitin takia muualle lähtevälle virastolle on Helsinki.

Virastoa hakee 19 kaupunkia. Äänestykseen osallistuva eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) kuvaa kisaa Helsingin kannalta kovimmaksi mahdolliseksi, sillä myös Kööpenhamina ja Tukholma ovat ehdokkaina.

Kun Suomi aloitti syksyllä kampanjoinnin, jotkut moittivat sen käynnistyneen myöhässä. Kampanjasta ovat vastanneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Helsingin kaupunki. Terho on tyytyväinen Helsingin kampanjaan.

-Kampanjasta voi sanoa olevan hyötyä Helsingille – jo riippumatta äänestystuloksesta – tunnettavuuden ja imagon kohentamisen kautta, Terho kommentoi sunnuntai-iltana tilannetta Lännen Medialle.

Puheenjohtaja vedonnut, ettei äänestyskäyttäytymistä kerrottaisi

Maanantain kokouksessa jäsenmaat eivät enää pidä myyntipuheita.

Ensimmäistä kertaa neuvosto käyttää kolmevaiheista äänestystä, mikä tekee Terhon mukaan lopputuloksesta hyvin vaikeasti ennakoitavan.

-On hyvin monenlaista taktikoinnin mahdollisuutta, ja voi tulla erilaisia ryhmittymiä.

Puheenjohtajamaa on vedonnut, etteivät jäsenmaat kertoisi, mitä äänestävät.

Erillisvirastoja EU:lla on yhteensä 34. Lääkevirasto on niistä suurimpia. Suomessa on vuodesta 2007 alkaen toiminut Euroopan kemikaalivirasto (ECHA), jonka palveluksessa on 600 ihmistä. Euroopan lääkevirastossa (EMA) työntekijöitä on 900.

Suomi korosti hakemuksessaan, että lääkevirasto ja kemikaalivirasto muodostaisivat yhdessä lääkealan huippuviraston.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti