Uutiset

Euroopan neuvoston pääsihteeri: Pahimmassa tapauksessa meillä on edessämme Brexitin lisäksi myös Ruxit

Suomi painottaa marraskuussa käynnistyvällä puheenjohtajakaudellaan Euroopan neuvoston perustyötä etenkin ihmisoikeuksien ja demokratian puolustamisessa.

Suomi aloittaa puheenjohtajakautensa ajankohtana, jolloin järjestö on suurten poliittisten ja taloudellisten haasteiden edessä.

Helsingissä parhaillaan vieraileva Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland sanoo, että pahimmassa tapauksessa neuvosto kohtaa puolen vuoden sisällä Brexitin lisäksi myös Venäjän irtautumisen Euroopan neuvoston jäsenyydestä.

– Brexitin lisäksi meillä saattaa olla edessämme myös Ruxit, jonka seuraukset näkyisivät ihmisoikeuksien heikkenemisenä niin Venäjällä kuin Euroopassa laajemminkin, Jagland toteaa.

Venäjän lähteminen Euroopan neuvostosta merkitsisi, etteivät venäläiset voisi enää vedota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jota neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hallinnoi.

Oikeuskäsittely Strasbourgissa sijaitsevassa ihmisoikeustuomioistuimessa on ollut tärkeä kanava oikeuksien ajamiseen etenkin monelle venäläisille ihmisoikeusjärjestölle.

Euroopan neuvoston ja Venäjän tulehtuneet välit juontavat juurensa kevääseen 2014, jolloin Venäjän äänioikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin väliaikaisesti Krimin valtauksen takia.

Vastalauseena ratkaisulle Venäjä ei enää lähettänyt edustajiaan yleiskokoukseen ja syyskuussa 2017 se lopetti kokonaan jäsenmaksun maksamisen Euroopan neuvostolle. Jos Venäjä ei maksa jäsenmaksuaan ensi kesään mennessä, se erotetaan Euroopan neuvostosta.

– On tullut useaan otteeseen todistetuksi, että Suomella on kyky hienostuneeseen diplomatiaan. Sen takia olen luottavaisin mielin Suomen vastaanottaessa Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden tässä kuussa, Jagland kertoo ulkoministeriön tiloissa Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland vieraili torstaina Suomessa ulkoministeri Timo Soinin vieraana. Jagland tapaa vierailunsa aikana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemies Paula Risikon.

Suomen puheenjohtajakausi Euroopan neuvostossa alkaa 21. marraskuuta. Järjestö juhlii 70-vuotista taivaltaan ensi toukokuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic