Uutiset

"Euroopan unionin jäsenmäärän palattava kasvuun" – Unkarin ulkoministeri toivoo Suomelta tukea Länsi-Balkanin maille

EU:n vastarannan kiiskenä tunnettu Unkari toivoo puheenjohtajamaa Suomelta avoimuutta uusien jäsenmaiden ottamisessa. Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó sanoo Lännen Median haastattelussa, että Eurooppa-mielisiä naapureita on tuettava ajoissa ja samalla vältettävä ikävä ilmiö: unionin jäsenmaiden määrän väheneminen ensi kertaa historiassa.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó lobbaa EU:n ministerikokouksessa Helsingissä entisen Jugoslavian maiden jäsenyyshaaveisiin vastaamista. Hänen mielestään EU:n ei pidä tyytyä kutistumaan brexitin myötä. Kuva: Zsolt Burger / MFA
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó lobbaa EU:n ministerikokouksessa Helsingissä entisen Jugoslavian maiden jäsenyyshaaveisiin vastaamista. Hänen mielestään EU:n ei pidä tyytyä kutistumaan brexitin myötä. Kuva: Zsolt Burger / MFA

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó yrittää Helsingin ulko- ja puolustusministerikokouksessa kamppailla monet jäsenmaat vallannutta EU:n laajenemisväsymystä vastaan. Hän aikoo ottaa Länsi-Balkanin maiden jäsenyyden vauhdittamisen puheeksi myös tavatessaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ensi viikolla Slovenian Bledissä.

– Esitän ehdottomasti toiveen, että hän olisi vastaanottavaisempi naapurustossamme olevien maiden perusteluille.

Finlandia-talossa Lännen Medialle erikoishaastattelun antanut Szijjártó sanoo Unkarin pettyneen siihen, että EU-laajentumisen etenemistahti on hidastunut ”käytännössä nollaan”. EU:n jäsenyysjonossa ovat Länsi-Balkanin maista Montenegro, Serbia, Pohjois-Makedonia ja Albania. Pääsyä jäsenyysneuvotteluihin odottavat Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo.

– Olemme maa, joka sijaitsee Länsi-Balkanin välittömässä läheisyydessä. Ymmärrämme integroitumisen tärkeyden.

– Olimme hyvin tyytymättömiä hiljattaiseen päätökseen koskien Pohjois-Makedoniaa ja Albaniaa, että neuvotteluja ei ole aloitettu. Serbien kanssa on avattu vain yksi uusi neuvotteluteema viimeisen puolen vuoden aikana, Szijjártó sanoo.

Hänen mukaansa Unkari ymmärtää, että laajentumismyönteinen kanta on parhaillaan vähemmistönä EU:ssa. Jäsenmaiden enemmistö haluaa edetä Unkaria varovaisemmin.

– En pidä siitä, mutta se on realiteetti. Sitä tärkeämpää kaltaistemme maiden on pitää laajentuminen asialistalla.

Toiveikkaille EU-mielisille apua

Szijjártó korostaa, että kaksoisstandardeja ei saa olla. Demokratiaan, markkinatalouteen ja oikeusvaltioon sitoutuneilla jäsenyyskriteerit täyttävillä mailla pitäisi olla yhtäläinen mahdollisuus EU-tiellä etenemiseen.

Hän kertoo ihmettelevänsä, että EU-maiden ulkoministerien kokoontuessa monet kollegoista ”itkevät ja valittavat”, että toiset kansainvälisen politiikan toimijat haluavat ulottaa vaikutuksensa Länsi-Balkanille.

– Monet haluavat jalansijaa alueelta. Kysymykseni on, miksi emme itse toimi ja vauhdita näiden maiden EU-jäsenyyttä. Laajentuminen on matalalla roikkuva hedelmä.

Ministerin mukaan uudet jäsenmaat ovat toiveikkaita, mutta ajan kuluessa EU-myönteisten hallitusten elo käy vaikeaksi.

– Jonkin ajan päästä oma yleisö alkaa haastaa päättäjiä: miksi olette niin myönteisiä, miksi teette niin paljon kompromisseja, kun kerran etenemistä ei tapahdu eikä myönteistä palautetta saada?

– Jos todella otamme vakavasti sen, että tuemme Eurooppa-myönteisiä hallituksia tällä alueella, sitten meidän pitäisi auttaa niitä.

”Haluamme palauttaa jäsenmäärän kasvuun”

Unkarin oikeistokonservatiivisen hallituksen ulkoministerinä viisi vuotta toiminut Szijjartó korostaa, että Unkari suhtautuu rakentavasti EU:n kehittämiseen nimenomaan suvereenien valtioiden liittona. Laajentumisen nopeuttaminen on yksi maan tavoitteista.

Szijjártó muistuttaa, että Serbian rajalle pystytetty kuuluisa raja-aita ei ole suunnattu serbialaisia vastaan. Hänen mukaansa unkarilaisia ei huolestuta laillinen liikkuminen EU:n alueella, vaan nimenomaan laiton liikkuminen ja maahanmuutto.

– Emme pidä ilmiöstä, että EU:n jäsenmäärä pienenisi, Szijjártó tunnustaa.

– EU:n historian aikana jäsenmäärän muutos on aina tapahtunut ylöspäin. Haluaisimme palata vanhaan hyvään kasvupolkuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic