Uutiset

Euroopassa varaudutaan siihen, että kaasutoimitukset Venäjältä Nord Stream -putken kautta lakkaavat

Saksan energiapula vaikuttaisi välillisesti myös Suomeen.
Euroopassa pelätään, ettei Gazprom jatka kaasutoimituksia. Kuva: John Macdougall

Euroopan komissio varautuu siihen, että Venäjä ei käynnistä Nord Stream -putken kaasutoimituksia uudelleen, kertoo uutistoimisto Bloomberg .

Huoltotauon vuoksi suljetun putken olisi tarkoitus aueta jälleen torstaina. Euroopassa kuitenkin pelätään, ettei Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom jatka toimituksia.

Komissio pyrkii vähentämään kaasun kysyntää esimerkiksi jäsenmaille suunnatuilla suosituksilla, joilla vähennettäisiin jäähdytystä ja lämmitystä. Suunnitelma on tarkoitus esitellä keskiviikkona.

Saksassa uskotaan, että kaasun panttaus on vastatoimi Venäjälle asetettuihin talouspakotteisiin.

Tilanne heijastuisi Suomeen

Jos Nord Streamin kautta ei jatkossa saataisi kaasua Saksaan, tilanne vaikuttaisi Suomeen kahta kautta. Näin arvioi talousvaliokunnan varajäsen Kai Mykkänen (kok.). Sähköntuonti Ruotsista kallistuisi ja vaikeutuisi jonkin verran ja kaasutoimitukset Latviasta Baltic Connector -kaasuputken kautta voisivat vähentyä Saksan energiapulan myötä.

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli tiistaina energiapolitiikan tilannetta EU:ssa ja Suomessa.

Mykkäsen mukaan Suomen kannalta ratkaisevaa on se, milloin Olkiluoto 3 saadaan käyttöön ja saadaanko Yhdysvalloista vuokrattu LNG-terminaalilaiva luvitettua ja paikalleen Inkooseen ennen kovimpia pakkasia.

– Jos nämä molemmat saadaan käyttöön, niin ainakin sähköjärjestelmän puolella on mahdollista selvitä aika pienillä häiriöillä, kommentoi Mykkänen STT:lle tiistaina.

Kansalaisten tulee säästää sähköä

Lämpöä tuotetaan Suomessa paikallisesti erilaisin ratkaisuin.

– Siinä on riski, että joillakin lämpölaitoksilla voi syntyä vaikeuksia saada tarpeeksi poltettavaa metsähaketta tai turvetta.

Talousvaliokunnan jäsenen Eeva Kallin (kesk.) ja varajäsenen Juha Mäenpään (ps.) mukaan energian saannista tulevana talvena on syytä olla huolissaan.

Mäenpää kommentoi STT:lle , että jatkossa jokaisen kansalaisen tulee kiinnittää huomiota omaan sähkön kulutukseensa.

Uusimmat

Fingerpori

comic