Uutiset

Eurooppa säästyy nyt kuumalta kreikkalaiselta kesältä

Hyviä uutisia eurokansalaisille: Alkavana kesänä ei meidän tarvitse hiki otsalla pohtia sitä, selviääkö Kreikka veloistaan vai suistuuko se maksukyvyttömyyden vuoksi suureen tuntemattomaan vetäen perässään koko euroalueen.

Kolmen aikaa aamuyöstä euroryhmän valtiovarainministerit ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) pääsivät sopuun siitä, miten Kreikan kanssa edetään. Kreikka saa kahdessa erässä 10,3 miljardia euroa, jolla se nilkuttaa ainakin puoli vuotta eteenpäin. IMF tulee mukaan, jos sen johtokunta siunaa yöllisen sovun.

Läpimurto oli yllätys, sillä etenkin IMF on ollut hyvin haluton lapioimaan lisärahaa Kreikalle, ennen kuin maan velkataakka saadaan kestävälle pohjalle. IMF ei ole vielä ollut mukana elokuussa sovitussa Kreikan kolmannessa tukipaketissa, jonka suuruus on 86 miljardia euroa. IMF vaati Kreikan velkojen osittaista anteeksiantoa ilman lisäehtoja.

IMF:n osuus Kreikan kolmannen hätäapupaketin rahoituksesta ei ole kovin suuri, maksimissaan kolmasosa, mutta IMF halutaan pitää kelkassa mukana, koska sillä on paljon asiantuntemusta vaikeuksiin joutuneiden maiden auttamisesta. Sekä Suomi että Saksa ovat pitäneet IMF:n mukanaoloa ensiarvoisen tärkeänä.

Viime yönä saatiin aikaiseksi kompromissi, jossa kaikki voivat esiintyä voittajina. Sopimus pitää sisällään lainakorkojen alentamista ja takaisinmaksuaikojen pidennyksiä. Lisäksi Kreikalle luvattiin tulouttaa voitot, joita Euroopan keskuspankki on saanut myymällä Kreikan valtion velkakirjoja.

Kaikkein tulenarin kiista eli Kreikan velkojen nimellisarvojen leikkaaminen sen sijaan siirrettiin kolmannen tukipaketin loppupuolella. Mainittu jakso päättyy vuoden 2018 puolivälissä.

Päivämäärät eivät ole sattumia. Saksassa pidetään liittopäivävaalit lokakuussa 2017. Hallituspuolueille ei uutinen kymmenien miljardien eurojen velkojen anteeksiannosta Kreikalle olisi mikään vaalivaltti. Ei ihme, että Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublea pidettiin Saksassa yöllisen väännön voittajana.

Mutta asia on myös toisinpäin. IMF laskee paljon juuri Saksan varaan, sillä Saksa valvoo kaikkein tarkimmin sitä, ettei Kreikka lipsu sovituista säästötoimista. IMF:lle on tärkeää ensinnäkin se, että Kreikka valitsee kaidan polun taloudenpidossa. Mutta yhtä tärkeää sille on, että Kreikan velkataakka saadaan sellaiselle kestävälle pohjalle, etteivät uudet lainat aina mene automaattisesti vanhojen lyhentämiseen.

Euromailla ja IMF:lla on myös kiistaa siitä, onko Kreikka omalta osaltaan tehnyt tarpeeksi. Euroryhmän ministerit ovat kiitelleet Kreikan hallituksen viimeaikaisia ponnisteluja. IMF ei ole tyytyväinen.

Pari viikkoa sitten Kreikan parlamentti hyväksyi eläkkeiden ja muiden sosiaalitukien leikkaamisen. Viime sunnuntaina parlamentti nuiji pöytään arvonlisäveron korottamisen sekä veronkorotukset muun muassa kahville, tupakalle ja internetin käytölle. Kumpikin ratkaisu syntyi hallituspuolueiden niukalla enemmistöllä. Hallituspuolueille eli vasemmistolaisella Syrizalla ja keskustaoikeistolaisella Itsenäiset kreikkalaiset on vain 153 paikkaa 300:sta.

Pääministeri Alexis Tsiprasin hallituksen ponnistelut ovat saaneet kiitosta muilta euromailta. Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin sanoi keskiviikkoaamuna, että ”Kreikka tarvitsee nyt tilaa hengittää. Se tarvitsee jonkinlaista varmuutta”.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic