Uutiset

Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"

Neuvotteluissa ongelmaksi on muodostunut erityisesti Etelä- ja Pohjois-Euroopan maiden erimielisyydet lainarahan ehdoista.
Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra osallistui tiistaina euroryhmän kokoukseen videoyhteyden välityksellä Haagissa. Kuva: BART MAAT / EPA
Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra osallistui tiistaina euroryhmän kokoukseen videoyhteyden välityksellä Haagissa. Kuva: BART MAAT / EPA

Euroryhmä lähestyi torstai-iltana sopimusta neuvotteluissa, joissa on tarkoitus päättää, kuinka koronaviruksen aiheuttamaa talouskriisiä torjutaan euroalueella.

Keskiviikkoaamuna muotoiltua sopimusta vastusti torstaina EU-maista ainoastaan Hollanti. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel soitti Hollannin pääministerille Mark Ruttelle ja yritti saada hänet sopimuksen taakse.

Illalla pientä toivoa alkoi herätä, kun Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz kertoi, että neuvotteluosapuolet ovat päässeet lähemmäksi toisiaan.

– Näyttää siltä, että sopimus on mahdollinen, Scholz sanoi.

Myös Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno oli toiveikas.

– Me olemme hyvin lähellä sopimusta. Luotan, että tällä kerralla tartumme tilaisuuteen ja osoitamme tarvittavaa kompromissihenkeä, joka on unionin perusta, Centeno sanoi torstaina iltapäivällä.

Lainarahan ehdoista on erimielisyyttä

Euroryhmän tiistaina alkaneista neuvotteluista on tullut erittäin vaikeat. Ensimmäisen kokouspäivän neuvottelut venyivät keskiviikkoaamun asti, mutta sopua ei löytynyt. Neuvotteluja jatkettiin torstaina.

Euroryhmä on unionin jäsenmaiden valtiovarainministereistä koostuva ryhmä, jonka päätehtävä on koordinoida euroalueen talouspolitiikkaa.

Koronaviruspandemian talousvaikutusten torjumiseen suunnitellusta rahoituspaketista on kaavailtu 500 miljardin euron suuruista. Se koostuisi Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta tulevista hätälainoista, Euroopan investointipankin yrityslainoista ja Euroopan komission työttömyysvakuutuspaketista.

Ongelmaksi on muodostunut erityisesti erimielisyydet lainarahan ehdoista. Etelä-Euroopan maat etunenässä Italia ja Espanja ajavat vastikkeetonta tukea ja yhteisvastuullisia velkoja, kun taas pohjoisen maat haluavat tiukempaa sääntelyä.

Italian mukaan kyseessä voi olla koko euroalueen tulevaisuus, jos EU-maat eivät pääse yhteisymmärrykseen siitä, kuinka talouskriisiä torjutaan.

– Tämä on iso haaste Euroopan olemassaololle, Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi BBC:n mukaan.

Itävalta vastustaa koronabondeja

Aiemmin illalla kokouksesta tulleiden tietojen mukaan Saksa ja Ranska pyrkivät löytämään kompromissin, jotta takalukkoon ajautuneisiin neuvotteluihin saataisiin ratkaisu. Itävallan neuvotteluryhmästä puolestaan kerrottiin, että he ovat valmiita myönnytyksiin, mutta he eivät suostu kiistanalaisiin koronabondeihin.

Koronabondeilla tarkoitetaan euromaiden yhteisesti liikkeelle laskemia velkakirjoja, joista vastaa koko euroalue. Näin mikään yksittäin maa ei velkaannu.

Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Uusimmat

Fingerpori

comic