Uutiset

Euroryhmän johtoon nousi Irlannin "säästäväinen" valtiovarainministeri Paschal Donohoe

Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe on tunnettu kotimaassaan "säästäväisyydestään". Kuva: epa08537091
Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe on tunnettu kotimaassaan "säästäväisyydestään". Kuva: epa08537091

Euroryhmä valitsi puheenjohtajakseen Irlannin valtiovarainministerin Paschal Donohoen torstaina.

Euroryhmän jäseniä ovat euroalueen valtiovarainministerit.

Irlantilaiset tiedotusvälineet ovat kutsuneet Donohoeta ”Säästäväiseksi Paschaliksi”. Dublinilainen ei ottanut kuuloonsa vaatimuksia verojen alentamisesta ja menojen lisäämisestä, vaan hänen johdollaan Irlanti sai ensimmäisen ylijäämäisen budjetin vuosikymmeneen.

Donohoe, 45, myös vastustaa voimakkaasti mahdollista EU-veroa digiyrityksille.

Donohoe valittiin euroryhmän puheenjohtajaksi kahden äänestyskierroksen jälkeen. Hän päihitti ennätyssuosikin espanjalaisen Nadia Calvinon ja luxemburgilaisen Pierre Gramegnan.

Euroryhmän väistyvä puheenjohtaja on portugalilainen Mario Centeno. Donohoe aloittaa tehtävässä 13. heinäkuuta, ja hänen kautensa kestää 2,5 vuotta vuoden 2022 loppuun.

Donohoen johdolla euroalueen täytyy selviytyä pahimmasta lamastaan koskaan. Euroopan komissio arvioi, että talous koko unionissa kutistuu 8,7 prosenttia tänä vuonna. Jos koronaviruspandemia on ohi ensi vuonna, talouden on määrä kasvaa 6,1 prosenttia vuonna 2021.

Euroalueella on höllennetty vaatimuksia pandemian vuoksi. Kyseessä oli ennennäkemätön päätös. Esimerkiksi maiden ei tarvitse pitää julkisen talouden alijäämää alle kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta.

– Puheenjohtajana aion rakentaa siltoja kaikkien euroalueen jäsenten välille ja tehdä yhteistyötä kaikkien jäsenmaiden kanssa, jotta meillä on yhteinen näkemys talouksiemme ja yhteiskuntiemme toipumiseen, Donohue sanoi lausunnossaan valintansa jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic