Uutiset

Eurovaalit pitäisi järjestää kuukauden päästä – vieläkään ei tiedetä, mitä Britanniassa tapahtuu

Britannian EU-eron ajankohta vaikuttaa siihen, montako europarlamenttipaikkaa Suomi saa kevään vaaleissa. Jos Britannia ei lähde ennen vaaleja, määrä pysyy 13:ssa.
Brexitin viivästyminen on laskenut Theresa Mayn suosiota. Kuva: JULIEN WARNAND
Brexitin viivästyminen on laskenut Theresa Mayn suosiota. Kuva: JULIEN WARNAND

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyy joissain osissa Britanniaa jo tänään keskiviikkona, lopuissakin huomenna. Vaaleihin on aikaa vajaa kuukausi, mutta europarlamentaarikoiksi pyrkiville on tarjoilla lähinnä epävarmuutta.

Jos Britannian EU-eron tämänhetkinen takaraja pitää, istuntoaikaa tulee vain muutama kuukausi. Jos brexit toteutuu ennen tätä, sitä voi tulla joko viikkoja tai ei lainkaan.

Voi myös olla, ettei koko vaaleja järjestetä. Tämä olisi Britannian hallituksen ja pääministeri Theresa Mayn tahto, mutta aikaa on hyvin vähän.

Britannia välttyy vaalien järjestämiseltä, jos se saa hyväksyttyä brexit-lakinsa ennen niitä. Käytännössä vaalivalmistelut ovat jo täydessä vauhdissa. Parlamentilla on jäljellä enää 15 istuntopäivää ennen eurovaaleja, ja useimpien brexit-päätösten tekemiseen on mennyt yli 30 päivää.

May teki kuun alussa poikkeuksellisen liikkeen ja aloitti neuvottelut oppositiossa istuvan työväenpuolueen kanssa siitä, millä hallituksen neuvottelema brexit voitaisiin hyväksyä. Tähän mennessä ne eivät ole juuri edenneet.

Paikallisvaalit näyttävät suuntaa

Britanniassa järjestetään heti vapun jälkeen paikallisvaalit osassa maata. Sen, että brexit ei toteutunut alkuperäisessä aikataulussaan, uskotaan vaikuttavan vaalitulokseen.

Jos Mayn edustama konservatiivipuolue kärsii rökäletappion vaaleissa, se voi lisätä Mayhyn kohdistuvia eropaineita, joita eurovaaleihin joutuminen vain kasvattaa lisää.

Brittilehti Guardian kertoo, että viimeaikaisissa gallupeissa jopa 40–60 prosenttia konservatiivipuolueen äänestäjistä harkitsee äänestävänsä Nigel Faragen alkuvuoden aikana perustettua brexit-puoluetta eurovaaleissa. Aiemmin euroskeptistä UKIP-puoluetta luotsannut Farage vei vanhan ryhmänsä europarlamentaarikot uuteen puolueeseen mukanaan.

Guardianin mukaan samat mittaukset kertovat, että kaksi kolmasosaa konservatiivien äänestäjistä harkitsisi äänestävänsä omiaan, jos puolueen johdossa olisi Mayn sijasta Boris Johnson. Brexit-puoluetta harkitsisi tällöin vain viidennes.

Uusimmat

Fingerpori

comic