Uutiset

Euroviisu-pettymyksessä rypeminen on pitkä suomalainen perinne

 

Finland – zero points. Suomi – nolla pistettä. Tämä on ollut kansan suussa jo vuosikymmeniä tuttu hokema, sillä Suomen huono menestys on käännetty jopa kansalliseksi erityispiirteeksi.

Vuonna 2006 Euroviisuista tehdyssä väitöskirjassa tosin muistutetaan, ettei viisuissa ole sanottu ääneen niitä maita, jotka saavat nolla pistettä. Suomessa on vuosien varrella vain rakennettu viisuidentiteettiä sen varaan, että olemme yksi vähiten menestyneitä maita.

– Suomi nolla pistettä -ilmaisun avulla on mahdollista esittää, että Suomella on pysyvä asema Eurovision laulukilpailussa, väitöskirjan tehnyt Mari Pajala kirjoitti.

Pajalan väitöskirjassa ”Erot järjestykseen! Eurovision laulukilpailu, kansallisuus ja televisiohistoria” on perehdytty muun muassa pettymysten kansalliseen käsittelyyn. Menestymättömyyttä on Suomessa manattu Pajalan mukaan jo 1960-luvulta lähtien. Pajala pitää tätä joinakin aikoina hieman ristiriitaisena, sillä esimerkiksi 1970-luvulla Suomi selvisi usein ainakin puolen välin tienoille tulostaulukossa.

Vuosien varrella yleistä on ollut myös se, että viisuihin on lähdetty menestystä odottaen ja Suomi on ennakkoarvioissa luettu jopa ennakkosuosikkien joukkoon. Lopulta edessä on ollut pettymys, kuten kävi tänäkin vuonna.

Edessä on näin ollut pettymyksessä rypemistä lähes vuodesta toiseen. Poikkeuksena tietysti Lordin viisuvoitto vuodelta 2006. Poikkeus vahvistaa säännön?

Suomen tämän vuoden viisuedustajan Norma Johnin jääminen finaalin ulkopuolelle on otettukin sosiaalisessa mediassa vastaan perinteisin menoin.

Esimerkiksi Twitterissä on märehditty finaalista ulos jäämistä huumorin kera useissa viesteissä.

– Suomella on joka kevät ikioma brexit, finexit. Euroviisuista ennen finaalia, Jari Järvelä kirjoittaa.

– No kuinkas TAAS kävikään. Taas Suomi oli suosikki, mutta ei päässyt edes finaaliin, harmittelee Jari Kultalahti.

Joissakin viesteissä tappiofiilistä yhdistellään säätilaan tai jääkiekon MM-kisoihin.

– Suomi putoaa finaalista yhtä varmasti kuin lumihiutaleet toukokuiselta taivaalta, nimimerkki DanC kirjoittaa.

– MM-kiakko ja #Euroviisut pitäisi olla eri aikoina vuodesta, ei kansankuntamme kestä tällaista päähän potkimista kevätsään lisäksi, Mikko Lammi manaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic