Uutiset

Euroviisujen voittaja selviää tänään – lavalle nousee myös Madonna, esiintymisen hinta yli miljoona euroa

Tämän vuoden Euroviisujen suurin ennakkosuosikki on ollut jo pitkään Alankomaiden Duncan Laurence. Tänään hän kisaa voitosta 25 muun finalistin kanssa Tel Avivissa Israelissa. Kuva: ABIR SULTAN
Tämän vuoden Euroviisujen suurin ennakkosuosikki on ollut jo pitkään Alankomaiden Duncan Laurence. Tänään hän kisaa voitosta 25 muun finalistin kanssa Tel Avivissa Israelissa. Kuva: ABIR SULTAN

Eurovision laulukilpailun voittaja selviää tänään, kun 26 finalistia kipuaa lavalle Israelissa Tel Avivissa.

20 maata selvitti tiensä finaaliin semifinaalien kautta. Ensimmäisestä semifinaalista jatkoon menivät Australia, Islanti, Kreikka, Valko-Venäjä, Slovenia, San Marino, Serbia, Kypros, Viro ja Tshekki. Ensimmäisessä semifinaalissa kisannut Suomen euroviisuedustaja Darude eli Ville Virtanen karsiutui finaalista.

Toisesta semifinaalista itsensä finaalimittelöihin kampesivat Pohjois-Makedonia, Hollanti, Albania, Ruotsi, Venäjä, Azerbaidzhan, Tanska, Norja, Sveitsi ja Malta.

Lisäksi finaaliin pääsevät perinteisesti suoraan viisi suurta rahoittajamaata eli Italia, Espanja, Britannia, Saksa ja Ranska. Myös kisojen isäntämaa pääsee suoraan finaaliin. Tänä vuonna Israel toimii viisuisäntänä.

Vedonlyöntikertoimia yhteenlaskeva Oddschecker-sivusto on jo kauan povannut voittoa Hollannin viisuedustajalle Duncan Laurencelle. Myös Eurovisionworld-sivusto luotti perjantaina edelleen Hollannin voittoon.

–  En voi sanoin kuvailla, miten suuri kunnianosoitus se on, että ihmiset haluavat nähdä minun voittavan. Se on hienointa, mitä voi odottaa osallistuessaan Euroviisuihin, Laurence kommentoi ennakkosuosikin asemaa perjantain vastaisena yönä toisen semifinaalin jälkeen.

Australian viisuedustaja Kate Miller-Heidke on noussut viisuviikolla vedonlyöntitoimistojen veikkauksissa, ja perjantaina Miller-Heidke oli kohonnut toiseksi ennakkosuosikiksi, ohi Ruotsin John Lundvikin.

 

Voittaja voi selvitä vasta viime hetkillä

 

Kuten semifinaaleissa, myös finaalissa esityksille pisteitä antavat kansainväliset ammattilaisraadit ja yleisö. Sekä raatien että katsojien äänet ovat painoarvoltaan 50 prosenttia lopputuloksesta.

Yle kertoi torstaina muun muassa Twitterissä, että näyttelijä ja koomikko Christoffer Strandberg kertoo Suomen ammattilaisraadin pisteet lauantaina.

Ammattilaisraatien pisteiden julkaisemisen jälkeen kaikki yleisöäänet kerrotaan siten, että ensimmäisenä julkistetaan vähiten ääniä saanut kappale ja eniten yleisöääniä saanut kappale kerrotaan viimeisenä. Näin ollen voittaja voi selvitä vasta aivan viime hetkillä.

 

Madonna esittää kaksi kappaletta

 

Israelin yleisradioyhtiö on vahvistanut, että myös popin supertähti Madonna esittää viisufinaalissa kaksi kappaletta. Eurovision-sivuston mukaan Madonna esittää viisufinaalissa Like A Prayer -hittikappaleensa sekä uuden Future-singlensä.

Madonna tuo tiettävästi mukanaan Tel Aviviin 135 hengen seurueen. Mediatietojen mukaan kahden kappaleen esityksen hintalapuksi tulee 1,2–1,6 miljoonaa euroa.

Tähden osallistuminen herätti protestimyrskyn tämän vuoden euroviisujen boikotointia ajavassa liikkeessä (BDS). Se on vuosia kehottanut artisteja karttamaan Israelia, koska maa on jatkanut vuosikymmeniä palestiinalaisalueiden miehitystä.

Madonna sanoi yhdysvaltalaismedian mukaan tiistaina, ettei lopeta laulamista siksi, että se sopisi jonkun poliittiseen agendaan. Hän myös lisäsi, ettei lopeta puhumasta ihmisoikeusrikkomuksia vastaan, missä tahansa ne tapahtuvatkaan. STT

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic