Uutiset

Eutanasia-kansalaisaloitetta käsitellään tänään eduskunnassa – kansanedustajan ehdotus voi johtaa äänestykseen

Eduskunnassa iltapäivällä alkavan eutanasia-aloitteen käsittelyssä voi tulla vielä yllätyksiä. Eduskunnan keskuskansliaan on nimittäin jätetty muutosehdotus muutama tunti ennen täysistunnon alkua.

Tänään torstaina kello 16 alkavassa täysistunnossa eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta, jossa tähdätään eutanasian laillistamiseen ja eutanasialain säätämiseen Suomessa.

Tarkkaan ottaen aloitteessa on kyse perustellusta ehdotuksesta lainvalmisteluun ryhtymisestä.

Kansalaisaloite luovutettiin helmikuussa 2017 eduskunnalle, ja aloitetta on eduskunnassa käsitelty sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti huhtikuussa, että eduskunta hylkäisi kansalaisaloitteen ehdotuksen. Torstaille kansalaisaloite on merkitty ainoaan käsittelyyn eduskuntaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on kuitenkin torstaina jättänyt eduskunnan keskuskansliaan lausumaehdotuksen täysistunnon alla.

Heinonen vahvistaa Lännen Medialle torstaina tekstiviestitse, että hän ehdottaa ”kuta kuinkin” kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Lännen Media sai lausumaehdotuksen keskuskansliasta.

-Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa, Heinosen jättämässä ehdotuksessa muun muassa lukee.

Eduskunnan keskuskanslian mukaan lausumaehdotus voi johtaa siihen, että asiasta mahdollisesti äänestetään.

Jos Heinosen ehdotus esitellään myös tänään alkavassa suullisessa käsittelyssä ja joku kansanedustaja kannattaa ehdotusta, tulee asiasta äänestys.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta yksimielinen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta oli yksimielinen ehdottaessaan eutanasiaa koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä.

Samalla valiokunta kuitenkin ehdottaa, että eduskunta vaatisi valtioneuvostoa asettamaan laajan asiantuntijatyöryhmän selvittämään potilaiden elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä eutanasiaa koskevia kehitystarpeita lainsäädännön parantamiseen.

Heinonen ei ole sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, joten hänellä oli oikeus jättää muutosehdotus täysistunnossa käsittelyyn olevaan asiaan viimeistään kaksi tuntia ennen täysistunnon alkua.

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään kello 16 suullisella kyselytunnilla. Eutanasia-aloitteen käsittely alkaa iltapäivällä kyselytunnin jälkeen.

Hyvän kuoleman puolesta

Eduskuntaan jätettiin helmikuussa 2017 kansalaisaloite nimellä ”Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta”.
Aloitteessa vaaditaan eduskuntaa käynnistämään lainvalmistelu eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.
Aloitteen mukaan eutanasia olisi sallittu tilanteissa, joissa ihmiset eivät saa kärsimykseen riittävää lievitystä muusta palliatiivisesta hoidosta.
Potilaan olisi täytynyt olla aloitteen mukaan oikeustoimikelpoinen.
Kansalaisaloitteen allekirjoitti kaikkiaan 63  078 kansalaista.
Aloitetta ovat valmistelleet ja edistäneet pitkäaikaiset poliitikot Esko Seppänen (vas.), Iiro Viinanen (kok.), Ilkka Taipale (sd.) ja Osmo Soininvaara (vihr.).
Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti sen hylkäämistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic