Uutiset

Eutanasia vaikeasta dementiasta kärsineelle Hollannissa – lääkäri joutui oikeuteen

Eutanasia on ollut laillinen Hollannissa vuodesta 2002. Kuvituskuva. Kuva: RUNGROJ YONGRIT
Eutanasia on ollut laillinen Hollannissa vuodesta 2002. Kuvituskuva. Kuva: RUNGROJ YONGRIT

Hollannissa lääkäri on joutunut oikeuteen, koska hän oli antanut eutanasian vaikeasta dementiasta kärsineelle potilaalle.

74-vuotias nainen sairasti Alzheimerin tautia, ja hän kuoli vuonna 2016.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

Kyseessä on ensimmäinen oikeudenkäynti laatuaan.

Hollannista tuli vuonna 2002 maailman ensimmäinen maa, joka laillisti eutanasian.

Lain mukaan potilaalla täytyy olla vapaaehtoinen ja jatkuva halu kuolla. Lisäksi ainakin kahden lääkärin täytyy hyväksyä pyyntö.

Syyttäjien mukaan lääkäri rikkoi eutanasialakia, koska hän ei varmistanut potilaan suostumusta. Nainen oli saattanut muuttaa mieltään halustaan kuolla.

Potilas pyristeli pistämistä vastaan

Lääkäri sekoitti rauhoittavan lääkkeen potilaan kahviin ennen kuin hän aikoi antaa tappavan aineen. Nainen kuitenkin heräsi ja pyristeli pistämistä vastaan, ja hänen omaisensa joutuivat pitämään häntä paikallaan.

Nainen oli aiemmin kirjoittanut lausunnon, että hän haluaa eutanasian ennen joutumista hoitokotiin. Hän oli saanut diagnoosin Alzheimerin taudista neljä vuotta ennen kuolemaansa.

BBC:n mukaan nainen oli kuitenkin lisännyt, että hän haluaa päättää asiasta, ”kun olen yhä järjissäni ja kun pidän aikaa oikeana”.

Lääkäri sanoo, että hän oli toiminut varovaisesti.

Syyttäjät eivät tavoittele vankeustuomiota jo eläkkeelle jääneelle lääkärille, mutta haluavat selvyyden siihen, miten eutanasialakia sovelletaan dementiasta kärsineille potilaille.

– Keskeinen kysymys on se, kuinka kauan lääkärin pitäisi jatkaa dementiasta kärsivän potilaan konsultoimista, jos potilas aiemmassa vaiheessa vaati eutanasiaa, syyttäjien tiedottaja Sanna var der Harg sanoi BBC:n mukaan.

Potilaan omaiset tukevat lääkäriä.

– Lääkäri vapautti äitini henkisestä vankilasta, jonne hän joutui, potilaan tytär sanoi lausunnossaan BBC:n mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic