Uutiset

Ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeet joutuvat tänään puntariin eduskunnan keskustelussa – 31 sai eläkettä helmikuussa

Eduskunnan täysistunnossa kuullaan torstaina kansanedustajien mielipiteitä sopeutumiseläkkeistä. Sopeutumiseläkkeiden poistamista vaativa kansalaisaloite tulee iltapäivällä täysistuntoon lähetekeskusteluun. Täysistunto alkaa kello 16 eduskunnan kyselytunnilla.

Kansalaisaloite lähetettiin eduskunnan käsiteltäväksi maaliskuun alussa 70 005 allekirjoittajan voimin. Vaadittava 50 000 allekirjoittajan raja ylittyi tammikuussa.

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ovat herättäneet voimakasta vastustusta kevään aikana, mikä näkyy myös kansalaisaloitteen allekirjoituskäyrässä. Kansalaisaloite oli avoinna viime elokuusta asti, mutta käytännössä valtaosa nimistä kerättiin vuodenvaihteen tienoilla.

Nykyinen eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on myös käynnistänyt selvitystyön siitä, mitä sopeutumiseläkkeille voisi tehdä. Työn on määrä valmistua kevään aikana.

Sopeutumiseläkettä nosti helmikuussa 31 ex-edustajaa

Sopeutumiseläkettä voi saada kansanedustaja, joka on toiminut eduskunnassa ennen vuotta 2011 ja jonka edustajan työ on kestänyt vähintään 7 vuotta. Sopeutumiseläkkeen myöntämisessä ei ole ikärajaa, ja sen suuruus lasketaan samalla tavalla kuin vanhuuseläke.

Eläke on tarkoitettu kansanedustajille, jotka eivät ole työllistyneet edustajantoimensa jälkeen.

Kaikkiaan 31 entistä kansanedustajaa sai sopeutumiseläkettä helmikuussa 2018, ilmenee julkisalan eläkelaitoksen Kevan Lännen Medialle toimittamista tiedoista. Sopeutumiseläkettä saavien joukossa on myös muutamia entisiä ministereitä.

Sopeutumiseläkettä nostaa yhä harvempi

Yhä harvempi entinen edustaja on nostanut sopeutumiseläkettä viime vuosina.

Kevan toimittamien tietojen mukaan sopeutumiseläkettä saavien määrät vaihtelevat kuukausittain. Syynä on eläkelaitoksen mukaan se, että entiset edustajat keskeyttävät eläkkeen saannin työllistyessään. Vastaavasti eläkettä haetaan uudestaan, jos työt päättyvät.

Vuonna 2015 saajia oli Kevan mukaan vuoden aikana 41–76, seuraavana vuonna 41–63 ja vuonna 2017 32–44.

Keva ei ilmoita keskimääräisiä euromääriä tuensaajaa kohti, ainoastaan vuositason tietoja.

Sopeutumiseläkettä maksettiin viime vuonna yhteensä runsaat 1,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 summa oli 1,8 miljoonaa ja vuonna 2015 2,2 miljoonaa euroa.

Luvuista voi kuitenkin laskea arvion, paljonko yksittäinen edustaja on kuukaudessa sopeutumiseläkettä saanut.

Jos jakaa vuoden 2017 maksusumman kuukausien määrällä, niin vaihteluväli keskimäärin maksettavalle eläkkeelle on Kevan ilmoittamien saajamäärien perusteella 2 529–3 478 euroa kuukaudessa. Vuoden 2016 luvuilla vaihteluväli on 2 426–3 728 euroa kuukaudessa. Nämä ovat kuitenkin ainoastaan laskettuja arvioita.

Korvattu sopeutumisrahalla

Sopeutumiseläke on nykyisin korvattu sopeutumisrahalla. Sopeutumisrahaa voivat saada vuoden 2011 jälkeen aloittaneet kansanedustajat.

Sopeutumisrahaa voidaan maksaa enintään kolmen vuoden ajalta vaalien jälkeen. Rahan myöntämisajan pituus riippuu siitä, kauanko kansanedustaja on palvellut eduskunnassa.

Sopeutumisraha on siis ajallisesti sopeutumiseläkettä suppeampi. Rahan suuruuteen vaikuttavat myös hakijan pääomatulot.

Kansalaisaloitteen tarkoituksena onkin saattaa kaikki sopeutumiseläkettä saavat entiset kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic