Uutiset

Ex-komentaja Jarmo Lindberg perusti konsulttiyhtiön karenssiaikana – Puolustusministeriö aloittaa asiasta selvityksen

Hävittäjäkonsulttina aloittaneen Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin yhtiö perustettiin kesken ministeriön kanssa sovitun karenssiajan. Lindberg kiistää Lännen Medialle rikkoneensa sopimusehtoja.
Entinen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kiistää rikkoneensa karenssisopimusta. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Entinen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kiistää rikkoneensa karenssisopimusta. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi

Puolustusministeriö selvittää Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin toimintaa karenssisopimukseen liittyen. Kyse on siitä, rikkoiko hävittäjävalmistajan lobbariksi siirtynyt Lindberg karenssisopimuksen ehtoja perustamalla Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n viime tammikuussa.

Hävittäjävalmistaja Lockheed Martinin konsultiksi siirtyneellä Lindbergillä on puolustusministeriön kanssa sopimus, joka rajoitti hänen siirtymistään toisen työnantajan palvelukseen tai yritystoiminnan aloittamista kuuden kuukauden ajan virkauran päättymisen jälkeenkin.

Lännen Media on nähnyt sopimuksen. Rajoitus voi astua voimaan reserviin siirtymisen jälkeen tilanteessa, jossa kenraalin uusi toimi liittyy hänen aiempiin virkatehtäviinsä.

Lindberg siirtyi reserviin 1. elokuuta vuonna 2019. STT kertoi tällä viikolla ensimmäisenä hänen siirtymisestään amerikkalaisen Lockheed Martinin hävittäjäkonsultiksi. Kaupparekisterin mukaan Lindberg on perustanut Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n muun muassa konsultointitehtävää varten jo tammikuussa 2020. Yhtiön yritystunnus on tullut voimaan 9. tammikuuta tänä vuonna.

Kaupparekisteriin yritys on merkitty 16. tammikuuta alkaen. Vuoden 2019 elokuun alusta saakka laskettuna karenssisopimuksen mukainen kuuden kuukauden rajoitusaika on siten ollut voimassa vielä tammikuussa 2020, jolloin Lindbergin konsulttiyhtiö perustettiin.

Karenssisopimuksen mukaan Lindbergin on virkasuhteen päättymistä seuraavien kuuden kuukauden aikana ilmoitettava kirjallisesti Puolustusministeriöön ”siirtymisestä toiseen palvelussuhteeseen tai tehtävään taikka elinkeinon-, ammatinharjoittamisen tai muun vastaavan toiminnan aloittamisesta”. Ilmoitus pitää tehdä, jotta ministeriö voi kuulemisen jälkeen arvioida mahdollista rajoitusajan aloittamista.

Lindberg ei ole kuitenkaan ilmoittanut ministeriöön Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n perustamisesta, kertoo puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Hänen mukaansa ministeriön juristit aloittavat nyt asian selvittämisen.

– Laitamme juristit tarkastamaan (asiaa), Juusti sanoo.

Kenraali evp. Jarmo Lindberg kertoo omistavansa Suomalainen Kenraalikonsultointi Oy:n yhdessä läheistensä kanssa. Hän kiistää rikkoneensa karenssisopimusta.

– Yritys on laitettu rekisteriin, mutta sillä ei ole ollut mitään toimintaa (karenssiaikana), Lindberg sanoo.

Hänen mukaansa yhtiöstä ei ole ilmoitettu ministeriöön, koska ”ei ole mitään ilmoitettavaa, kun ei ole mitään toimintaa.”

Osakeyhtiölain perusteella yritystoiminta kuitenkin alkaa rekisteröinnistä. Lain mukaan ”osakeyhtiö on osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä”.

Karenssisopimukseen on kirjattu myös Lindbergiä ja ministeriötä koskevia taloudellisia ehtoja. Rajoitusehdon tullessa voimaan virkamiehelle maksetaan korvaus, joka on suuruudeltaan enintään virkamiehen puolen vuoden palkka.

Sopimuksessa on myös sanktiopykälä mahdollisesta sopimusrikkomuksesta. Sakon suuruus on sopimuksen mukaisen kokonaiskorvauksen määrä kaksinkertaisena. Komentaja Lindbergin verotettavat ansiotulot olivat vuonna 2017 vuonna 146 136 euroa.

Karenssisopimuksella pyritään estämään virkatehtävässä saadun tiedon hyödyntämistä uudessa työtehtävässä valtion edun vastaisesti. Ministeriön mukaan tämä koskee ”esimerkiksi salaisia tai muuten suojattuja tai arkaluonteisia tietoja, joita virkamies on virkasuhteessaan saanut tietoonsa”.

Kansliapäällikkö Juusti kuvaa Lindbergin siirtoa Lockheed Martinin konsultiksi yllättäväksi. Hän muistuttaa, että karenssilainsäädännön valmisteluvaiheessa puolustusministeriö piti minimiaikana vuoden karenssiaikaa. Lainsäädännössä päädyttiin kuitenkin puoleen vuoteen. Hän ei halua suoraan kommentoida sitä, onko Lindbergin siirtyminen konsultiksi ongelmallista HX-hankkeen kannalta.

– En ota siihen oikeastaan kantaa sen enempää kuin sen, että karenssilainsäädännön rakennusvaiheessa pidimme vuotta minimiaikana (karenssiajaksi) ministeriössä, Juusti sanoo.

Lindberg on HX-konsulttien joukossa harvinaisuus, koska hän siirtyi konsultiksi hyvin nopeasti virkauransa päättymisen jälkeen. Hänellä on ollut vielä viime syksynä virassa ollessaan pääsy keskeisiin HX-hankkeen tietoihin ja eri osapuolten tarjouksiin.

HX-hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta ja hankkeen hintakatoksi 10 miljardin euroa.

Puolustusministeri
Antti Kaikkonen (kesk.) on tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa keskusteluaan päättänyt perjantaina, että lobbarien roolia hävittäjähankkeessa rajoitetaan.

Hankkeen virkamiesvalmistelussa on vastaisuudessa pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa. HX-hanke tulee vetoamaan myös kaikkiin tarjoajiin, jotta konsultteja ei käytettäisi enää myöskään virallisissa neuvotteluissa.

HX-hanketta tunteva lähde kertoo, että konsultit ovat tähän saakka osallistuneet varsinaisiin tapaamisiin hyvin vähän. Konsultit ovat sen sijaan toimineet laajasti hankkeen taustalla ja tähän toimintaan ei ole tulossa muutosta. Kaikkosen ja Niinistön keskustelujen pohjalta laaditut rajoitukset eivät siis todellisuudessa muuta merkittävästi konsulttien toimintaa HX-hankkeessa.

Esimerkiksi Saabin konsulttina hankkeessa on Nobilitas Oy:n kautta Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali evp. Kari Salmi. Dassaultin asiantuntijana on Merivoimien entinen komentaja, evp. vara-amiraali Kari Takanen.

Puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala toimii puolestaan Blic Oy:n kautta Boeingin konsulttina. Ex-puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r) lobbaa hankkeessa BAE Systemsin Eurofighter Typhoon-hävittäjiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic