Uutiset

Ex-ministeri Henriksson arvioi: Eduskunta saattaisi nyt kriminalisoida seksuaalisen häirinnän

Seksuaalinen häirintä kitkeytyy ensi sijassa asenneilmapiirin muutoksella, arvioivat kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Seksuaalinen häirintä nousi jälleen maanantaina esille eduskunnan kanslian työtyytyväisyyskyselyssä. Kyselyn vastanneista kolme virkamiestä ja kolme avustajaa ilmoitti kokeneensa seksuaalista häirintää.

Seksuaalinen häirintä on myös yritetty saada rikoslakiin Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen esityksellä vuonna 2014. Tuolloin lakivaliokunnan esityksestä päätettiin kuitenkin rajata pelkkä seksuaalisesti loukkaava koskettelu rikoslakiin, ja eduskunta hyväksyi pykälän nimeksi seksuaalisen ahdistelun.

Lopputulos voisi olla toisin

Sekä entinen oikeusministeri Henriksson että seksuaaliseen häirintään puuttumista vaatinut Kontula uskovat, että syksystä lähtien käydyn #metoo-kampanjan vuoksi eduskunnan päätös voisi olla nyt toisenlainen, jos seksuaalisen häirinnän kriminalisoinnista päätettäisiin. Henriksson oli vuonna 2014 hallituksen esityksestä vastaava ministeri.

-#Metoo-kampanja on nostanut tämän problematiikan aivan toisiin sfääriin, Henriksson sanoo.

Kontula kuitenkin arvioi, että seksuaalisen häirinnän kirjaaminen rikoslakiin ei häirintää poistaisi, koska seksuaalirikokset jäävät jo nyt suurilta osin pimentoon. Kontula silti hyväksyisi nyt muutoksen, jos sitä ajettaisiin eduskunnassa.

-Ei siitä tietysti haittaakaan olisi. Mutta on paljon helpompi säätää yksittäinen laki ja ajatella, että nyt on tehty mitä piti, kuin oikeasti miettiä sellaisia ratkaisuja, jotka toimisivat näin vaikeisiin kulttuurisiin ja asennemuutosta vaativiin kysymyksiin, Kontula arvioi.

Ministeri seisoo esityksen takana

Anna-Maja Henriksson seisoo helmikuussa 2014 eduskunnalle esittelemänsä hallituksen esityksen takana.

-Yleinen keskustelu oli sillä tasolla, että eikö saunan jälkeen saa käydä uimassa alastomana, kun se häiritsee naapuria ja siitä seuraa syyte. Tästähän ei ollut kyse, mutta tämä oli silloisen keskustelun taso. Nyt on ehkä vähän matkan varrella viisastuttu, sanoo Henriksson LM:lle.

Kontulan mielestä #metoo-kampanjan seurauksena pitäisi oppia tunnistamaan seksuaalinen häirintä entistä paremmin ja pohtia, mitä sille pitäisi tehdä.

Henriksson arvioi, että asennekasvatuksen avulla tulevien sukupovien suhtautumista voi muuttaa.

-Kaikesta ei voi säätää lakia, sanoo Henriksson.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic