Uutiset

Ex-Nissan-pomo Carlos Ghosn pääsi vapaaksi takuita vastaan Japanissa

Ghosn alkoi suunnitellla puolustustaan "ansaitsemattomia" syytteitä vastaan.
Carlos Ghosn (toinen vasemmalta) poistui vankeudesta kasvomaski päällä Tokiossa keskiviikkona. Kuvaaja: KIMIMASA MAYAMA
Carlos Ghosn (toinen vasemmalta) poistui vankeudesta kasvomaski päällä Tokiossa keskiviikkona. Kuvaaja: KIMIMASA MAYAMA

Nissan-autoyhtiön erotettu hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn pääsi keskiviikkona ulos japanilaisesta vankilasta maksettuaan kahdeksan miljoonan euron takuut. Ghosn saa näin mahdollisuuden suunnitella puolustustaan finanssirikossyytteitä vastaan.

Hänellä oli yllään työntekijän univormu ja kasvomaski, sininen lippalakki ja lasit kun hän poistui tokiolaisesta vankilasta. Hän siirtyi pieneen autoon, jota paikalla olleet monet toimittajat ja tv-ryhmät eivät tunnistaneet.

Yleisradioyhtiö NHK esitti myöhemmin ilmakuvaa autosta ajamassa pois.

Maailman autoteollisuuden entinen voimahahmo joutui olemaan telkien takana yli 100 päivää sen jälkeen kun hänet pidätettiin 19. marraskuuta. Ghosn kuvasi syytteitä ”ansaitsemattomiksi”.

Tiukat ehdot vapauttamiselle

Ghosn maksoi Tokion alueoikeuden mukaan miljardin jenin takuusumman, mikä on yksi suurimmista koskaan Japanissa maksetuista. Oikeusistuin oli hylännyt syyttäjien vetoomuksen hänen pitämisestään vankeudessa.

Brasiliassa syntynyt Ghosn, 64, on myös Renaultin ja Mitsubishi Motorsin entinen johtaja. Hän pääsi vapaaksi takuita vastaan kun hän oli vakuuttanut, että hän pysyisi Tokiossa, luovuttaisi passinsa lakimiehelleen ja suostuisi tiukkaan tarkkailuun.

Hän suostui siihen, että hänen asuntonsa ovelle asennetaan kamera, hänen ei sallita käyttää internetiä eikä vastaanottaa tekstiviestejä. Ghosn ei myöskään saa olla yhteydessä hänen tapauksensa kanssa tekemisissä oleviin osapuoliin. Tietokoneelle hän pääsee vain lakimiehensä toimistossa.

Hänen syytetään käyttäneen Nissanin varoja omiin tarkoituksiinsa ja ilmoittaneen alakanttiin palkkansa Nissanilta noin 64 miljoonalla eurolla lähes vuosikymmenen ajan. Lisäksi häntä syytetään henkilökohtaisten sijoitustappioiden siirtämisestä Nissanin vastuulle vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Mikäli hänet tuomitaan, hän voi joutua vankilaan jopa 15 vuodeksi.

– Olen syytön ja täysin valmistautunut puolustamaan itsenäni ponnekkaasti reilussa oikeudenkäynnissä näitä ansaitsemattomia ja perusteettomia syytteitä vastaan, hän sanoi lausunnossaan tiistaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti