Uutiset

Ex-poliisiylijohtaja Paatero tyrmäsi oikeudessa omat resurssinsa poliisien totaalivalvontaan: "täydellinen mahdottomuus"

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero pääsi ääneen keskiviikkona oikeudessa. Paateroa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on kiistänyt häntä vastaan nostetun syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisiorganisaation tarkka valvonta oli poliisiylijohtajalta mahdotonta, sanoi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero oikeudessa.

Paateroa kuultiin Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa koskevassa oikeudenkäynnissä keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.

Kuultavana ollut Paatero totesi, että missään vaiheessa hänen alaisuudessaan olevien poliisiyksiköiden päälliköt eivät nostaneet esiin tietolähdetoimintaan liittyviä ongelmia.

Paateron mukaan ”oli täydellinen mahdottomuus”, että poliisiylijohtaja valvoisi henkilökohtaisesti kaikkia lähes kolmeakymmentä alaisuudessaan olevaa yksikköä ja laitosta.

Syyttäjä vaatii poliisiylijohtajan tehtävästä eläköityneelle Paaterolle neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai sakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Paatero toimi poliisiylijohtajana 2008–2015.

Syytteen mukaan Paatero on lyönyt laimin Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan vuosina 2009–2013 ja vielä tiennyt siitä, ettei tietolähdetoimintaa ole järjestetty asianmukaisesti.

Paatero on alun alkaen kiistänyt syytteet ja vaatinut niiden hylkäämistä perusteettomana. Kirjallisen vastauksensa mukaan Paatero ei ole tiennyt tietolähdetoiminnan laiminlyönneistä, eikä hänen ole asian laadun vuoksi kuulunutkaan tietää

– Syytteessä käsitellään tietolähdetoimintaan mahdollisesti liittyviä yksityiskohtia, jotka eivät kuulu poliisiylijohtajan pöydälle, jo kirjallisessa vastauksessa todettiin.

Paatero nosti saman esiin myös omassa kuulemisessaan.

Paatero: päällikkö esitteli hänelle asiat

Keskiviikkona oikeudessa Paatero avasi paljon johtamistapaansa. Asianajajansa Jarkko Jaatelan kuulustellessa häntä Paatero kertoi toimintatapana, että Poliisihallituksen yksiköiden päälliköt esittelivät hänelle asiat, joihin hänen oli otettava kantaa.

Lisäksi Paatero pyrki pitämään suoraa yhteyttä kaikkiin poliisilaitoksiin ja erityisesti niiden johtajiin. Käytännössä yhtenä tapana olivat niin sanotut Päällikköpäivät, joihin osallistui jokaisen poliisilaitoksen päälliköt.

Paateron mukaan johtovuosinaan yksikään päällikkö ei tuonut hänen tietoonsa ongelmia, jotka liittyivät poliisin salaiseen tietolähdetoimintaan.

Paateron johtoaikana oli myös käynnissä salaista tiedonhankintaa valvova seurantaryhmä, johon kuuluivat myös muidenkin esitutkintaviranomaisten jäseniä.

Paatero totesi oikeudessa, ettei hän ollut seurantaryhmien raporttien jakelulistalla, ja jos hänen tietoonsa olisi tullut ongelmia, ne olisivat tulleet hänelle poliisipäällikön kautta.

Paatero arvioi myös, että poliisilla oli riittävät resurssit poliisin laillisuusvalvontaan.

– Ei minulla koskaan ollut sellaista mielikuvaa, että resursseja olisi liian vähän, sanoi Paatero.

Pitkä oikeudenkäynti

Lukuisat poliisin johtohenkilöt ovat syytteessä virkarikoksista Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönnin vuoksi.

Yksi syytetyistä on myös Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet, ja jotkut olivat vaatineet oikeutta lopettamaan syytteiden käsittelyn ilmeisen perusteettomana.

Oikeus kuitenkin päätti jatkaa syytteiden käsittelyä keskusrikospoliisin nykyisen päällikön Robin Lardotin sekä Helsingin poliisin nykyisen päällikön Lasse Aapion osalta. Aapio ja Lardot ovat pidätettyjä tämänhetkisistä viroistaan, vaikka heidän osaltaan syytteissä oli kyse aiemmista virkatehtävistä.

Oikeudenkäynti kestää ensi keväälle saakka.

Uusimmat

Fingerpori

comic