Uutiset

Ex-puhemiehen ojennus hämmästytti Niikkoa: vertasi koiran kasvattamiseen

-Timo, miksi minä en kelvannut mukaan.

Näin kysyi kansanedustaja Mika Niikko (ps.) oppi-isältään Timo Soinilta (sin.) viime kesänä. Takana oli eduskuntaryhmän kokous, jossa 20 kansanedustajaa oli jättänyt eronpyyntönsä ryhmästä.

Niikko muistelee myrskyisiä vaiheita tuoreessa Pysäyttämätön kirjassaan.

-Kysymykset lensivät kuin nuolet päässäni. Kukaan ei oikein tiennyt, mitä tapahtuu. En kuulunut valittuihin. Olin pitänyt Soinia rehellisenä kaverina. Tilanne oli vähän sellainen, jossa poika kysyy isältään, että miksi jätit minut.

Niikko yritti tavoittaa uuden ryhmän puheenjohtajaa Simon Eloa.

-Hän ja Soini eivät vastanneet viesteihini. Soinin valtiosihteeri Samuli Virtaselta kuulin, että olin usein toiminut omapäisesti. Milloin olin vastustanut moottoripyöräveroa tai moittinut hallituksen muita esityksiä.

SIlmät kostuivat

Niikko myöntää, että pettymyksen kyyneleet kostuttivat silmät.

-Olin pitänyt heitä ystävinäni. Hädässä ystävä tunnetaan, vai tunnetaanko?

Häntä kysyttiin uusi vaihtoehto -ryhmään muutamaa päivää myöhemmin. Ryhmästä tuli sittemmin siniset. Niikolla oli ollut aikaa käydä vaihtoehtoja läpi. Päätös oli selkeä. Hän ei ollut kiinnostunut.

-Nyt olen tyytyväinen, ettei minua pyydetty mukaan alun perinkään. Tein päätöksen, että pysyn puolueessa, jossa aloitin politiikan tekemisen.

Hän muistelee, miten hän jutteli Elon kanssa myöhemmin.

-Elo maalasi kuvaa, jonka mukaan jopa Venäjä olisi masinoinut Jussi Halla-ahon valtaannousua. Venäjän motiivi oli kuulemma jarruttaa EU:n puolustusyhteistyötä.

Outoa ojennusta

Niikko kertoo, miten eduskunnan entiseltä puhemies Maria Lohelalta (sin.) ja häneltä menivät välit poikki.

-Tivasin näköjään liian usein, miksi hän antoi niin vähän puheenvuoroja salissa oman ryhmänsä edustajille. Näytin edellisen puhemies Eero Heinäluoman (sd.) tilastoja. Hän antoi omilleen paljon useammin puheenvuorot.

Yhteentörmäyksiä oli myös silloin, kun salissa keskusteltiin aito avioliitto -aloitteesta. Niikko joutui puhutteluun. Puhemies ojensi Niikkoa sanoen, että salissa on tapana puhutella toisia kohteliaasti ja teititellen.

-Myönsin sen, etten teititellyt, mutta muutoin nuhdetta en ymmärtänyt. Sanoin ymmärtäväni, että puhemies puuttuu nopeasti tilanteisiin. Lohela totesi, että se on vähän kuin koiran kasvattamisessa. Kun sitä pitää ojentaa, se pitää tehdä heti, eikä seuraavana päivänä.

Takana raju nuoruus

Kirja piirtää kursailemattoman kokovartalokuvan miehestä, jonka tie on kulkenut repaleisen kodin kautta lastenkotiin, Vantaan Korson kaduille ja pohjakosketuksen kautta uuteen tulevaisuuteen, nyttemmin eduskuntaan.

Kaiken takana on uskoon tuleminen. Se oli Niikon pelastus. Uskoon tulemisen myötä alkoi työ syrjäytyneen nuorison hyväksi, mikä jatkuu edelleen.

Niikko ei kaunistele puhuessaan nuoruutensa rikoksista, tuomioista, alkoholin käytöstä. Pari kertaa hän kävi lähellä kuolemaa.

Ilman lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia hän tuskin olisi tässä ja nyt päivän politiikassa.

Ehdokkuus vielä auki

Niikko on toisen kauden edustaja. Hän ei vielä tiedä, onko ehdolla ensi keväänä. -Kaikkiin tekemisiini liittyy vahva intohimo. Sitä pitää olla politiikassa. Tiedän, että siinä voi vaikuttaa, vaikka takaiskujakin tulee.

Kirja on omakustanne ja hän aikoo jakaa sitä myöhemmin vankiloihin, nuorisokoteihin ja varuskuntiin. Kirjaa voi tiedustella Niikon kotisivujen kautta.

Osa rakastaa omaa ääntään

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) on pirteä tapaus, käytännöllinen maatalon emäntä. Viisas nainen.
Rkp:n Eva Biaudet ja demareiden Tytti Tuppurainen pitävät selvästi omasta äänestään. Heidän puhetapansa ja maratonperustelunsa väsyttävät kenet tahansa.
Ryhmäjohtajamme Leena Meri (ps.) on ahkeruuden tehosekoitin.
Timo Soinin käytös muuttui sovittelevasta johtajasta käskyttäjäksi.
Sari Sarkomaa (kok.) on voimakas persoona. Hän on valmis taistelemaan tavoitteensa puolesta kaikin tavoin.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.) moni piti vaikeana ministerinä. En nähnyt asiaa samoin.
Sanna Lauslahti (kok.) oli äidillinen ja opasti minut eduskuntatyöhön hienosti.
Anne Louhelainen (sin.) valittiin täydestä syystä eduskunnan ystävällisemmäksi edustajaksi.
Kun Touko Aalto (vihr.) vaatii puheenvuoroa, hän usein esittää vihaista, vaikka tosielämässä hän on huomaavainen kollega.
Moni muuttuu eduskunnassa aseman, vastuun ja vallankin myötä. Kenessäkään en nähnyt niin rajua muutosta kuin Maria Lohelassa (sin.) hänestä alkoi tulla koppava.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti