Uutiset

Ex-tiedustelupomon johtama Venäjä-tutkimus valmistui – "Suomea ei koeta tärkeänä kohteena kuten aiemmin"

VNK:n mukaan selvityksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä Venäjän strategisesta viestinnästä ja sen taustoista sekä oheisilmiöistä.
VNK:n asiakirjojen perusteella hankkeen tavoitteena on laatia suosituksia siitä, miten Suomi voi viestinnässään ja muissa toimissaan kehittää yhteistyöhakuista dialogia suhteessa Venäjään. Kuvassa puolustusministeriö. Kuva: Kimmo Penttinen
VNK:n asiakirjojen perusteella hankkeen tavoitteena on laatia suosituksia siitä, miten Suomi voi viestinnässään ja muissa toimissaan kehittää yhteistyöhakuista dialogia suhteessa Venäjään. Kuvassa puolustusministeriö. Kuva: Kimmo Penttinen

Valtioneuvoston kanslian (VNK:n) tilaama Moskova puhuu -raportti julkaistiin maanantaina. VNK:n mukaan selvityksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä Venäjän strategisesta viestinnästä ja sen taustoista sekä oheisilmiöistä.

Raportin mukaan Vladimir Putinin Venäjä-narratiivissa Venäjä kokee olevansa suurvalta, joka on pettynyt sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestelmään. Selvitystyön valossa Venäjän strateginen sanoma on säilynyt lähes muuttumattomana Putinin vuoden 2007 Münchenin puheen jälkeen.

Suomen kannalta Venäjän strateginen ajattelu on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen muuttunut raportin mukaan merkittävästi. VNK:n tiedotteen mukaan Venäjän strateginen sanoma on vakiintunut ja Suomea ei koeta tärkeänä kohteena kuten aiemmin.

”Suomi on EU:n jäsenmaa, demokraattinen oikeusvaltio ja hyvä naapuri. Venäjä ei koe Suomea vaikutusvaltaiseksi EU:n jäsenvaltioksi. Siksi Suomi ei myöskään ole Venäjän strategisessa viestinnässä tärkeäksi koettu eurooppalainen erityiskohde, vaan vain hyvä naapuri.”, VNK:n tiedotteessa kerrotaan.

Kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoffin johtaman Venäjä-hankkeen keskeisiä kohderyhmiä ja tiedonhyödyntäjiä ovat muun muassa tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimat, suojelupoliisi (Supo) ja rajavartiolaitos. Tieto käy ilmi valtioneuvoston kanslian luovuttamasta hankehakemuksen liitteestä.

Asiapaperin mukaan tutkimushankkeen tavoitteena on lisätä suomalaisten ymmärrystä Venäjän harjoittamasta informaatiovaikuttamisesta. Tasavallan presidentin kanslian mukaan hankeryhmästä ei ole lähestytty kansliaa, eikä kanslia ole osallistunut esimerkiksi hanketulosten väliesittelyyn.

Presidentti Sauli Niinistön viestintäpäällikkö Jouni Mölsä kirjoitti aiemmin sähköpostitse, että kyse on valtioneuvoston valtiojohdon käyttöön tilaamasta selvityksestä, eikä kanslian nimen käytöstä hankkeessa ole huomautettavaa. Kansliasta ei kommentoitu, aikooko presidentti Niinistö hyödyntää Venäjä-hankkeen tuloksia tehtävässään.

Lännen Media uutisoi 26. tammikuuta, että tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva Georgij Alafuzoff työskentelee vastuullisena johtajana valtioneuvoston kanslian (VNK:n) tilaamassa ”Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet”-tutkimushankkeessa. Hän on ollut hakumenettelyn kautta aloitetussa hankkeessa mukana konsulttiyhtiö Eurofacts Oy:n kautta. VNK ja Eurofacts allekirjoittivat sopimuksen hankkeesta helmikuussa 2019. Eurofacts Oy:n lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana Jyväskylän yliopisto, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus sekä Security Analysis Oy.

VNK:n asiakirjojen perusteella hankkeen tavoitteena on laatia suosituksia siitä, miten Suomi voi viestinnässään ja muissa toimissaan kehittää yhteistyöhakuista dialogia suhteessa Venäjään.

STT uutisoi viime heinäkuussa, että Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Epäily liittyy esitutkintaan, jossa selvitetään sotilastiedustelun salaisten tietojen päätymistä Helsingin Sanomille. Tiedossa ei ole, epäilläänkö vuotoa tahalliseksi vai vahingoksi. Alafuzoff ei ole halunnut kommentoida julkisuudessa STT:lle tietoa epäilystä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti